StoryEditor
sastanak s escobarom

Martinović: Veoma je bitna potvrda SAD-a o poštivanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma

Piše fena  /  08.11.2021., 16:32h
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je u Sarajevu s dužnosnicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Osim što je ponovio poruku izrečenu i u prethodnim današnjim zvaničnim susretima u Sarajevu - da američka administracija neće dozvoliti bilo kakve priče o ratu u Bosni i Hercegovini, Escobar je federalnim vlastima poručio da u fokus treba staviti razvoj ekonomije i rast parametara, odnosno životnog standarda građana.

To je novinarima nakon sastanka izjavio jedan od sudionika, predsjedatelj Zastupničkog doma Mirsad Zaimović, cijeneći susret konstruktivnim i sadržajnim a  poruke gosta ohrabrujućim.

Domaćini su, prema Zaimovićevim riječima, prenijeli zabrinutost zbog trenutne političke krize u Bosni i Hercegovini koja stvara nesigurnost i potencijalnim investitorima te ukazali i na odlazak mladih školovanih ljudi iz Bosne i Hercegovine, nezadovoljnih ekonomskim stanjem u zemlji u kojoj se trenutno još i 'zvecka oružjem'.

Predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović veoma je zadovoljan sastankom s američkim dužnosnikom.

Prema njegovoj izjavi, bilo je riječi i o izmjenama Izbornog zakona u BiH zarad stvaranja uvjeta za fer izbore u BiH te su domaćini izvijestili Escobara o veoma neugodnoj političkoj situaciji u zemlji. Martinoviću je veoma bitna potvrda Sjedinjenih Američkih Država o poštivanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, kazao je.

Na novinarsko pitanje dvojici dužnosnika Federalnog parlamenta je li razgovarano i o tome što nova vlast još nije formirana u Federaciji BiH iako je proteklo dosta vremena od posljednjih općih izbora u državi, rukovoditelj Zastupničkog doma Zaimović odgovara da je Escobar već u uvodu naznačio da ga najviše zanimaju ekonomske teme i nedovoljne stope rasta u zemlji koja pretendira za europsko članstvo.

Osim rukovodstava oba doma Federalnog parlamenta, sudionici sastanka s Escobarom bili su predsjedatelj zastupničkih klubova, kao i američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:04