StoryEditor

Martinović: Zakon kojeg su izglasale bošnjačke stranke ruši Ustav BiH

Piše D  /  21.06.2018., 03:06h

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kako još nema informaciju kada će se Zakon o izbornim jedinicama i mandatima Parlamenta FBiH, kojeg su jučer usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkog domu Federalnog parlamenta naći na dnevnom redu Doma naroda.

– Nemamo još nikakvu informaciju o tome. No, stav Hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta FBiH bit će identičan stavu Kluba zastupnika HDZ BiH- HNS u Zastupničkom domu, a to je da taj zakon ruši Ustav BiH, da on negira presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i da je provedba presude Ustavnog suda BiH i izborno zakonodavstvo u nadležnosti Parlamenta BiH, odnosno državne, a ne entitetske razine, kazao je Martinović za HMS.

Martinović nije želio govoriti o tome kako će hrvatski izaslanici u Domu naroda postupiti kada se Zakon kojeg su jučer usvojili zastupnici bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nađe na dnevnom redu Doma naroda.

Podsjetimo, zastupnici Kluba HDZ BiH- HNS i zastupnici HDZ 1990 jučer su napustili sjednicu Zastupničkog doma nakon što su saznali kako se prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i mandatima Parlamenta FBiH našao na dnevnom redu sjednice, ocjenjujući kako je riječ o zakonu koji je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Podsjetimo, spomenutim zakonom predviđa se da se iz svake županije, odnosno kantona bira po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH, ako takav postoji u županijskoj skupštini, što je odredba koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom i stavio izvan snage u Izbornom zakonu. Zakon kojeg su usvojile bošnjačke stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, također, predviđa da se pri raspodjeli broja izaslanika svakog naroda u Dom naroda primjenjuje popis stanovništva iz 1993., što je također u potpunoj suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:02