StoryEditor
Usprotivio se sankcijama

Martinović za "Kompas": Sarajevskoj čaršiji OHR nekad odgovara, a nekad ne; Bez izmjena Izbornog zakona nema izbora

Piše Desk  /  27.10.2021., 11:32h
Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je istaknuo kako sarajevskoj čaršji OHR nekada odgovara, a nekada ne.

„Uglavnom kada zastupa interese Bošnjaka onda odgovara, a kada im ne odgovara onda - ajmo pred OHR pa prosvjedovati.“ Usprotivio se bilo kakvim sankcijama. „Sankcije nikada ništa dobroga nisu donijele“.

Martinović je komentirao i izjavu predsjednika SDA-a Bakira Izetbegovića o razradi scenarija kako će započeti novi rat u BiH. „Ova izjava me zaprepastila. Taj scenarij sukoba koji bi se trebao dogoditi u BiH kao da je razrađen u nekom kabinetu. Onda se crtalo kako bi, što bi, gdje bi, pa maniri vojnih stratega sve ne bi li taj rat krenuo. Mislim da je spinovanje to što se iz političkog Sarajeva potencira priča o ratu“, kazao je Martinović. 

Istaknuo da se svi akteri u BiH trebaju okrenuti međusobnom dijalogu jer jedino on može dovesti do pozicije da u ovoj zemlji krenemo rješavati otvorena pitanja. „Ako ne dođe do političkih dogovora i izmjene Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini što drugo preostaje

nego konstatirati da nećemo moći imati normalne, regularne izbore 2022. godine“, kazao je Martinović.

O inicijativi za ukidanje Doma naroda FBiH ističe kako je to u zoni političke apstrakcije. „Ako ukidamo Dom naroda ili smanjimo ovlasti nije to više Federacija to je neka druga tvorevina. Želja je vladati entitetom u BiH. Promijeniti strukturu koja je dogovorena u

Daytonu. Promijeniti ustavnu arhitekturu pa onda reći vi ste Hrvati sve ćete moći, ali ne i birati svoje političke predstavnike i nećete moći participirati u vlasti. A što je to onda nego entitet bošnjačkog naroda. Broj šest je ključan u izboru delegata u Klubu Hrvata“, objašnjava Martinović. Naglasio je kako Središnje izborno povjerenstvo nije tu da predlaže Izborni zakon.

O nacrtu zakona o izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kaže kako će njegova provedba dovesti do boljega života svih stanovnika koji ne žive u Sarajevskoj županiji te da su po tom pitanju u federalnom parlamentu ujedinjeni i zastupnici i izaslanici

svih naroda.

Glavni urednik Hrvatskoga medijskog servisa Milan Šutalo radio je izračune koliko su do sada stanovnici koji ne žive u Sarajevu izgubili zbog nepravednih koeficijenata te je u emisiji Kompas rekao kako se u posljednjih 15 godina radi oko 7,5 milijardi maraka.

„To je jednostavno izračunati. Ako se uzme broj stanovnika kao glavni kriterij pri raspodjeli prihoda od neizravnih poreza znamo da Županija Sarajevo, kada okvirno govorimo ima 500 tisuća stanovnika, a njihov godišnji proračun iznosi milijardu maraka. Često se s tim i hvale u medijima kako imaju veći proračun nego država. Dakle, godišnje Sarajevska županija dobije dvostruko više nego što bi bilo pravedno da im pripadne“, objasnio je Šutalo.

Martinović je komentirao zabranu slušanja Radija Herceg-Bosne i Običnog radija u područnome Uredu za reviziju institucija FBiH u Mostaru. „Često slušam Radio Herceg-Bosne i ne znam da sam bilo ikada čuo bilo što što bi moglo biti u zoni neprimjerenog ili je to otklon prema nazivu Herceg-Bosne. Možda se zbog toga nešto zabranjuje. To je glupost. Tko god je to zabranio iznad njih imaju odgovorni koji ih trebaju sankcionirati“, kazao je Martinović.

Dnevnik.ba

03. srpanj 2022 04:07