StoryEditor
REAKCIJE NA NAVODNU SCHMIDTOVU ODLUKU

Martinović za Dnevnik.ba: Histerija iz Sarajeva dokazuje da im je na srcu bošnjačka država

Piše Desk  /  23.07.2022., 11:01h

Od visokog predstavnika, Christiana Schmidta, očekujemo rješenje koje će održavati suštinu Washingtonskog i Daytonskog sporazuma te osigurati da Federacija bude zajednica konstitutivnih naroda i ostalih građana, rekao je za Dnevnik.ba Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Ako nema druge mogućnosti i ako su pokušaji postizanja političkog dogovora oko izmjena Izbornog zakona i implementiranja presuda Ustavnog suda BiH naišli na zid jedne strane, a očito jesu, bilo bi nužno nametanje demokratskog standarda i pravnih normi koji će u praksi eliminirati svaku mogućnost preglasavanja i oduzimanja prava na izbor legitimnih predstavnika hrvatskom narodu, ali i eliminirati mogućnost da bilo tko drugim narodima bira i nameće predstavnike u vlasti“, istaknuo je Martinović. 

Nametanje takvog demokratskog standarda je, tvrdi Martinović,  opravda mjere i jedini put stabiliziranja političkih prilika u BiH koje su preduvjet za neke druge procese koji su na čekanju, a koji mogu otvoriti perspektive za razvoj i napredak. 

“Histerične medijske reakcije i političke izjave samo su još jednom potvrdile višegodišnja nastojanja bošnjačkih kao i stranaka koje sebe nazivaju građanskim, da se od Federacije BiH napravi entitet bošnjačkog naroda. Oni koji reagiraju na ovakav način pokazuju da im ravnopravnost naroda kao ni stvaranje uvjeta za stabilnu, normalnu i funkcionalno uređenu zemlju nisu uopće važni“, dodaje. 

Njima je, kako kaže, na srcu bošnjačka država – država jednog naroda i ne žele nikakvo drugačije uređenje. 

“Histerija koju pokazuju ovih dana to više nego jasno potvrđuje, ona je samo kruna njihovih nastojanja da se jednom konstitutivnom narodu najprije oduzmu njegova politička prava, a potom ga se na svaki drugi način eliminira iz BiH. Pozivati otvoreno na nasilje i slične političke poruke koje slušamo zadnjih dana samo pokazuju u stvari potpunu odsutnost i volje i želje tih političkih aktera za izgradnjom Bosne i Hercegovine kao zajedničke, demokratske države. Bez obzira na sve navedeno, ne mogu niti će hrvatskom narodu oduzeti pravo na Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Tomislav Martinović za Dnevnik.ba. 

R.I. / Dnevnik.ba. 

18. lipanj 2024 22:25