Article_Top_970x250

Martinović pozvao na održavanje sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH

nužno funkcioniranje zakonodavne vlasti

Martinović pozvao na održavanje sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH

ožu 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović smatra da Parlament FBiH i u ovoj novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa (Covid 19) mora raditi i izvršavati svoj dio ustavnih obveza te da nema razloga da zakonodavna vlast ne funkcionira.

Naglasio je da je jedini preduvjet za rad zakonodavne vlasti u ovim uvjetima donijeti izmjene Poslovnika o radu u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

- Izmjene i dopune Poslovnika o radu omogućile bi neometana online zasjedanja, a samim time i donošenje vrlo važnih odluka koje će biti nužno usvojiti kako bismo se mogli nositi s izazovima krize koja je već nastupila - stava je.

Ocjenjujue da ako u BiH mogu raditi liječnici, zdravstveni djelatnici, policajci, trgovci, komunalni djelatnici i mnogi drugi, ne vidi niti jednog razloga zbog kojeg ne bi mogla zasjedati oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i donijeti izmjene i dopune svojih poslovnika.

- Na taj način bismo osigurali preduvjet za normalno funkcioniranje zakonodavne vlasti, korištenjem informacijskog sustava koji podržava prijenos video konferencije ili aplikacija, programa i drugih elektroničkih platformi za izravnu glasovnu i video komunikaciju - pojasnio je.

Kako je naveo, već u prošli petak obaviješteni su izaslanici u Domu naroda da očekuju sredinom ovog tjedna sjednicu na kojoj će se izvršiti izmjene Poslovnika o radu Doma naroda.

- Naš zajednički dogovor s predsjedateljem Zastupničkog doma bio je da se sjednica Zastupničkog doma održi u utorak, 31. ožujka, a sjednica Doma naroda 1. travnja, uz sve mjere epidemiološke zaštite. Što se nas tiče, u ovom trenutku čekamo reakciju Zastupničkog doma - dodao je Martinović.

Kaže i da samo izmijenjeni Poslovnici u oba doma Parlamenta i usklađena metodologija rada omogućavaju donošenje validnih odluka.

Pozvao je predstavnike političkih stranaka u FBiH na donošenje razboritih odluka, te potpunu predanost poštivanju ustava i zakona koji su na snazi u ovoj zemlji, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Dnevnik.ba