StoryEditor
unitarizacija fbih

Martinović: Nema govora o smanjivanju ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH, time bi se revidirali Washingtonski i Daytonski sporazum

Piše J.G.  /  08.10.2021., 11:19h
Stav HDZ BiH po pitanju reduciranja ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jasan je i više puta ponovljen u javnosti, a to je da nema ni govora o ukidanju ili reduciranju ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i izjednačavanja s ovlastima koje ima Vijeće naroda Republike Srpske, izjavio je danas Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda FBiH.

Njegova izjava došla nakon opetovanih poziva bošnjačkih političkih dužnosnika, u prvom redu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, o potrebi smanjenja ovlasti federalnog Doma naroda u zamjenu za legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. Pojednostavljeno, bošnjačka politika je spremna pristati da hrvatski narod nesmetano bira svoje političke predstavnike, ali samo u slučaju tako izabrani politički dužnosnici ni o čemu ne mogu odlučivati. Zato traži smanjenje ovlasti Doma naroda.

“Ukoliko bi se  to dogodilo (reduciranje ovlasti Doma naroda ili njegovo ukidanje, op.ur.) onda bi se promijenila ustavna struktura Federacije BiH kao  entiteta čiji je uspostava definirana međunarodnim Washingtonskim i Daytonskim sporazumima. Dakle u pitanju je pokušaj nedvojbenog revidiranja  spomenutih međunarodnih ugovora što u suštini ima  i svoje posljedične implikacije”, istaknuo je Martinović. 

U zakonodavnoj strukturi, pojasnio je, federalna vlast je definirana kroz dva doma, jedan koji predstavlja građane odnosno Zastupnički dom i drugi koji predstavlja narode odnosno Dom naroda. 

“Oba doma su ravnopravna  u odlučivanju i imaju jasne nadležnosti, što je suština federalno ustrojenih zajednica.  Ako jedan od konstitutivnih naroda, u ovom konkretnom slučaju Hrvati ne želi revidirane  nadležnosti Doma naroda, onda ne preostaje ništa drugo do izvući zaključak da politički predstavnici bošnjačkog naroda koji uporno ponavljaju mantru o ‘ukidanju  ili revidiranju  Doma naroda’, žele  od Federacije  načiniti nekakvu drugačiju ustavno pravnu tvorevinu protivno političkoj  volji jedne od strana koja je utemeljila Federaciju Bosne i Hercegovine”, rekao je predsjedatelj Doma naroda PFBiH.

To bi u  suštini značilo, istaknuo je, marginaliziranje  i  izbacivanje iz procesa političkog odlučivanja Hrvata kao konstitutivnog i suverenog naroda  u ovom entitetu i Bosni i Hercegovini.

“Izjednačavanje ustavno pravne strukture Federacije BiH sa strukturom Republike Srpske  po  načelu ‘dva naroda u dva entiteta’  je politički  i pravno nemoguća misija“, izjavio je Martinović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:35