Article_Top_970x250

Martinović izabran za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, Tadić predsjednik Kluba Hrvata

konstituirajuća sjednica

Martinović izabran za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, Tadić predsjednik Kluba Hrvata

velj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tomislav Martinović

Danas je u tijeku konstituirajuća sjednica federalnog Doma naroda, a nakon dodjele mandata izaslanicima, pristupilo se konstituiranju klubova naroda.

Predsjedavajući u narednom četverogodišnjem mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je Tomislav Martinović (HDZBiH).

Za tu dužnost njega je predložio Klub Hrvata na konstituirajućoj sjednici novog, postizbornog saziva Doma naroda, koja je u toku u Sarajevu.

Preuzimajući novu funkciju od predsjedavajuće Doma u dosadašnjem sazivu Lidije Bradare, Martinović je bez više detalja najavio da će na ovoj dužnosti ostati privremeno zbog osobnih razloga, do novih kadrovskih rješenja.

Martinović je ostalim članovima Doma naroda zahvalio za ukazano povjerenje, kao što je Lidija Bradara (HDZBiH) zahvalila za suradnju dosadašnjim članovima Doma, Federalnoj vladi, zastupnicima u Zastupničkom domu i drugim suradnicima.

Sve što je poduzimala u proteklom četverogodišnjem mandatu Doma naroda nije bilo na štetu bilo kog naroda, ustvrdila je, posebno ne na štetu Hrvata iz čijih je redova delegirana za predsjedavajuću prije četiri godine.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici, većina novoizabranih izaslanika Doma dala je suglasnost da jedan od dvoje potpredsjedavajućih Doma u novom sazivu bude Aljoša Čampara (SDA), predložen iz Kluba Bošnjaka.

Za drugog dopredsjedavajućeg, kandidata Žarka Vujovića (SDP), kojeg je za tu funkciju predložio  Klub Srba, ostali članovi Doma naroda nisu dali većinu glasova.

Prije ovog izabiranja novog rukovodstva Doma, priopćeno je da su članovi Kluba Hrvata odredili da predsjedavajući Kluba u novom mandatu bude Ivo Tadić (HDZBiH), Bošnjaci su za predsjedavajućeg njihovog Kluba odredili Jasmina Duvnjaka (SDA), dok Srbi zasad nisu predložili prvog čovjeka njihovog Kluba.

U nastavku konstituirajuće sjednice, trebaju biti izabrani izaslanici za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250