Martinović i Vlaisavljević u Rami: Potpora projektima od važnosti za ramski krajDOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH -
StoryEditor

Martinović i Vlaisavljević u Rami: Potpora projektima od važnosti za ramski kraj

Piše desk  /  11.06.2024., 13:13h

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, ujedno i dopredsjedatelj Skupštine Hercegovačko- neretvanske županije, s federalnom ministricom kulture i športa Sanjom Vlaisavljević boravio je u posjetu Rami.

S domaćinima, gvardijanom drevnog Franjevačkog samostana Rama- Šćit fra Andrijom Jozićem i Slavkom Bilićem, zastupnikom u Skupštini HNŽ-a razgovarali su o pokrenutim, kao i projektima koji se tek trebaju realizirati na području općine Prozor- Rama.

Predsjedatelja Martnovića i ministricu Vlaisavljević s bogatom poviješću hrvatskog katoličkog puka Rame i franjevaca koji u ovaj kraj dolaze krajem 14. stoljeća upoznao je fra Mijo Džolan, sin ovog kraja, koji je trenutačno na službi u samostanu Rama-Šćit, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Fra Mijo se dotaknuo i stradanja Hrvata katolika kao i svih koji žive u ovom kraju kroz povijest, uključujući i potapanja radi proizvodnje električne energije u Ramskom jezeru, zbog kojih su mnogi Ramci bili prisiljeni iseliti iz svojega kraja. Sa sobom su, kako je navedeno, ponijeli vjeru i tradiciju duboko ukorijenjenu u bogatoj  i turbulentnoj povijesti ovog kraja. 

Važan dio tradicije i povijesti u sebi čuva i Franjevački samostan na Šćitu. Kako bi je na što bolji način predstavili, franjevci predvođeni gvardijanom fra Andrijom Jozićem odlučili su pokrenuti projekt izgradnje galerije i knjižnice u kojoj bi bogatstvo kulture i povijesti ljudi ovog kraja od zuba vremena sačuvali za sadašnje i buduće naraštaje.

Potporu u realiziranju ovog vrijednog projekta obećali su im i dužnosnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije, Tomislav Martinović i Sanja Vlaisavljević.

U projektima ministarstva kojem je na čelu, kroz projekte i javne pozive, naglasila je ministrica Vlaisavljević,  bit će prepoznate i potrebe za izgradnjom objekata u kojima će se čuvati dio bogate kulture i povijest katoličkog puka ramskog kraja.

Kad su u pitanju projekti važni za sve žitelje ove općine, jedan od najvažnijih bez sumnje je izgradnja nove zgrade Policijske stanice u Prozor- Rami.

Izgradnja je počela prošle, a završetak zgrade planiran je sredinom iduće godine. Projekt se financira iz Proračuna HNŽ-a. Njegovim završetkom policijski djelatnici dobit će daleko bolje uvjete rada, a svi stanovnici prikladniji prostor za pružanje usluga, među ostalim i za dobijanje osobnih dokumenata.

Da radovi napreduju planiramom dinamikom, obilaskom gradilišta uvjerio se i Tomislav Martninović, dopredsjednik Skupštine HNŽ-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 16:01