StoryEditor
izbori 2022.

Martinović: Došlo je vrijeme da narod lažne ‘patriote‘ pošalje u povijest

Piše desk  /  30.09.2022., 22:40h

Za dva dana su još jedni Opći izbori u BiH. I ovi su povijesni, najvažniji, presudni i tko zna što sve još. Barem nam tako govore političari. Ipak, ovaj put bi moglo biti i nešto istine u tome.

Bošnjački plan o preuzimanju Doma naroda Federacije BiH, odnosno, Kluba Hrvata već odavno nije tajna. Visoki predstavnik Christian Schmidt mogao je sve to spriječiti promjenama Izbornog zakona, ali umjesto toga on je samo ojačao Izetbegovićevo Središnje izborno povjerenstvo. Tako su Hrvati još jednom ostali u grču hoće li im Bošnjaci ponovo nametati predstavnike, ali ovaj put u cijeloj Federaciji uključujući i Dom naroda. 

Predsjedatelj Doma naroda zadnje četiri godine bio je Tomislav Martinović. Vidno se namršti kada ga se pita je li on zadnje legitimni predstavnik Hrvata na čelu Doma naroda jer kako kaže, takav scenariji bi ovu zemlju uveo u tunel na čijem kraju nema svijetla. 

-Ovih dana smo vidjeli u njemačkim medijima da su čak i oni shvatili kako pojedini Bošnjaci, pa uputama bošnjačke političke elite, prije izbora mijenjaju nacionalnost kako bi zauzeli hrvatske pozicije. Neki su to već uradili prije tri ili četiri izborna ciklusa, ali Europa tek sada počinje shvaćati što se Hrvatima u ovoj zemlji radi toliko godina. Visoki predstavnik i dalje može zaustaviti bošnjački plan otimanja svih poluga vlasti iz ruka Hrvata u Federaciji i duboko vjerujem da će se to i dogoditi. U protivnom, čeka nas kaos sa dalekosežnim posljedicama - govori Martinović za Pogled.ba.

Dodaje kako je vrijeme da se izađe iz toga začaranog kruga i da se u centar pažnje stave neka druga pitanja. 

-Davno je bilo vrijeme da se pitanje izbora legitimnih predstavnika riješi, a da se u centar pažnje stave pitanja kao što je porezna, socijalna politika, problem nezaposlenosti i sve ono što predstavlja svakodnevne brige običnog čovjeka u ovoj zemlji. Nažalost, zbog radikala među Bošnjacima i politike kojom žele ostvariti ratne ciljeve u 2022. godini, danas smo tu gdje jesmo. I to je više  nego poražavajuće - ističe Martinović. 

Dodaje kako se kriza zadnje četiri godine najbolje mogla vidjeti u Domu naroda Federacije BIH gdje često nije bilo mogućnosti za donošenje odluke jer nije bilo potrebne većine. Krizu je generirao Klub Bošnjaka, da priča bude u potpunosti ironična, upravo oni koji se najviše zaklinju u ovu zemlju. 

-Toliko smo se nagledali i naslušali tih ‘patriota‘ da je svim više muka od njih. Upravo su oni zadnje četiri godine kreirali najviše kriza i afera, a da nije bilo legitimnih hrvatskih predstavnika i naših napora, ovaj entitet ne bi imao ni proračun, a ne nešto drugo. Vrijeme je da te lažne ‘patriote‘ Bosne i Hercegovine ovaj narod pošalje u povijest, a da ostanu oni koji će raditi u interesu ljudi koji su ih birali. Zato pozivam visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti, riješi pitanje legitimnog predstavljanja kroz promjene Izbornog zakona i da se iduće četiri godine bavimo pitanjima i problemima običnih ljudi, a ne da potrošimo još četiri godine u grčevitoj borbi za prava koja nam jamči Ustav ove zemlje - zaključio je Martinović. 

U protivnom, problem nezaposlenosti će nam i dalje rješavati Njemačka, Skandinavija i druge zemlje, a taj put vodi prema danu kada se ovoj zemlji više neće imati ni tko svađati jer svi će otići u potrazi za nekim normalnim životom. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:55