StoryEditor
formiranje vlasti

Martinović: Čim SIP završi svoj dio posla promtno ćemo zakazati konstituirajuću sjednici federalnog Doma naroda

Piše desk  /  20.12.2022., 18:32h

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma između HDZ BiH, Osmorka i SNSD-a o konstituiranju vlasti na razini BiH čini se kako je nastavak formiranja vlasti u Federaciji BiH u drugom planu. Razlog, međutim, nije fokusiranost nove koalicije na formiranje vlasti na državnoj razini, već to što Središnje izborno povjerenstvo BiH još nije donijelo odluku o popuni tri mjesta u Klubu Ostalih i jednog u Klubu Srba.

– Mi još nismo dobili uvjerenja o dodjeli mandata izaslanicima u Domu naroda. Prema, neslužbenim informacijama koje imam SIP bi trebao do kraja tjedna odlučiti o dodijeli mandata za troje izaslanika u Klubu Ostalih i jednog u Klubu Srba. Oni će biti izabrani između kandidata sa stranačkih lista koji nisu ušli u županijske parlamente, budući među izabranima nedostaje jedan zastupnik ili zastupnica srpske nacionalnosti i troje iz reda ostalih, kazao je Hrvatskom Medijskom Servisu predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.

Po njegovim riječima, čim SIP završi svoj posao, promtno će biti zakazana konstituirajuća sjednica federalnog Doma naroda.

– Na toj konstituirajućoj sjednici trebali bi biti verificirani mandati izaslanika, izabrano novo rukovodstvo Doma, te izaslanici u Klub Hrvata i Klub Bošnjaka Dom naroda Parlamenta BiH, kazao je Martinović. Dodao je kako očekuje da će Klubovi naroda federalnog Doma naroda na konstituirajućoj sjednici imati iskristalizirane prijedloge za predsjednika i dopredsjednike FBiH, koje onda treba potvrditi Zastupnički i Dom naroda.

Izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Cristian Schmidt predviđaju, naime, da najmanje 11 izaslanika iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog kluba predlaže kandidate za tročlano Predsjedništvo FBiH, koje onda trebaju potvrditi oba doma federalnog parlamenta. Izabrani čelnici FBiH između sebe potom biraju predsjednika i dva dopredsjednika FBiH.

S obzirom da HDZ BiH ima većinu u Klubu izaslanika hrvatskog naroda ovaj će klub predloćiti kandidata za (do)predsjednika, a to će biti Lidija Bradara. U Srpskom klubu većinu ima Osmorka, sa HDZ BiH i SNSD-om, koji su koalicijski partneri, no ime kandidata ovog kluba za (do)predsjednika još nije poznato. Problem je, međutim, što u Klubu Bošnjaka Osmorka nema potrebnih 11 izaslanika da bi mogli predložiti (do)predsjednika FBiH. Imaju 10, DF jednog, dok SDA s 12 izaslanika jedina ima pravo predložiti dopredsjednika FBiH.

Upitan očekuje li da će SDA blokirati izbor novog premijera FBiH, kojeg imenuje predsjednik uz suglasnost oba dopredsjednika, a to bi trebao biti predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, Martinović nije želio špekulirati.

– O tom po tom. Rano je bilo što prognozirati dok ne dobijemo liste kandidata za predsjednika odnosno dopredsjednike FBiH i dok ne vidimo tko će biti izabran. U svakom slučaju ne bi bilo dobro da dođe do nekih blokada. Federacija BiH se treba otkočiti, vlast treba biti uspostavljena sukladno volji birača iskazanoj na proteklim izborima i trebaju je formirati oni koji imaju većinu u oba doma Parlamenta FBiH, kazao je predsjedatelj Doma naroda federalnog parlamenta Tomislav Martinović.

29. travanj 2024 19:42