Article_Top_970x250

Martinović: Broj pacijenata od malignog melanoma raste, nužna je sustavna prevencija

direktorica fzzoir

Martinović: Broj pacijenata od malignog melanoma raste, nužna je sustavna prevencija

stu 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Broj oboljelih od malignog melanoma u FBiH sve više raste zbog čega je nužna sustavna prevencija i doprinos svih institucija - izjavila je za Fenu direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (FZZOIR) dr. Vlatka Martinović.

Kazala je da je Komisija za uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova za liječenje metastatskog melanoma izdala suglasnosti za liječenje 52 pacijenta, a trenutno je potrebno osigurati terapiju za 48 pacijenata.

- FZZOIR je u ovoj godini osigurao duplo više sredstava za liječenje u odnosu na prošlu godinu, kako bismo maksimalno pokrili sve zahtjeve pacijenata, eliminirali liste čekanja i osigurali pravovremenu terapiju. Za razdoblje od 15 mjeseci, za potrebe liječenja navedenog broja pacijenata, Zavod je nabavio lijekova za liječenje metastatskog melanoma u iznosu od 5.107.284.40 KM, a i taj iznos bi bio znatno viši da nije bilo određenih financijskih pogodnosti od pojedinih proizvođača lijekova - kazala je Martinović.

Inače, dodala je da bi za jednogodišnju nabavu lijekova za metastatski melanom, prema trenutnim ugovornim cijenama, za postojeći broj pacijenata trebalo osigurati oko 7,5 milijuna KM, "što je i tri puta više od prvobitnih zahtjeva".

- Očigledno je da broj oboljelih od metastatskog melanoma raste u FBiH, ali bismo ovaj problem mnogo bolje rješavali kada bi se provodila sustavna prevencija. Pozivamo na suradnju sve druge institucije i ustanove, te očekujemo da i oni u okviru nadležnosti daju vlastiti doprinos unapređenju Programa zdravstvene zaštite koji se financira sredstvima Fonda solidarnosti - ističe Martinović.   

Martinović je dodala da Zavod ostaje posvećen stalnom unapređenju svoga rada i čini sve da na najracionalniji i najefikasniji način osigura što veći broj kvalitetnih zdravstvenih usluga, pa tako i program liječenja oboljelih od metastatskog melanoma.

Dnevnik.ba

Tagovi: