StoryEditor
blijeda kopija rs-a

Martinović: Bez mehanizama ustavne zaštite FBiH bi bila entitet samo bošnjačkog naroda

Piše desk  /  27.01.2022., 13:55h
U posljednje tri godine na čelu federalnog Doma naroda je Tomislav Martinović. Za Večernjak je govorio o važnosti ovoga doma u kontekstu aktualnih razgovora.

- Na općim izborima biraju se zastupnici za Zastupnički dom koji se popunjava po načelu “jedan čovjek - jedan glas”. U FBiH su Bošnjaci u većini i u tome domu Bošnjaci apsolutno dominiraju. Tamo se, nažalost, ne prepoznaje biračka volja manjeg, hrvatskog naroda. Dom naroda se bira posredno i služi kako bi se stvorio ambijent ravnoteže kako se nitko ne bi osjećao preglasanim. Petritschevo proglašavanje amandmana da se, primjerice, predsjednik Federacije može birati uz trećinu ruka doveo je FBiH u ovu kompliciranu situaciju.

- Slabljenjem uloge Doma naroda Federacija BiH se pretvorila u blijedu kopiju Republike Srpske. Bez mehanizama ustavne zaštite mi bismo vrlo brzo bili entitet jednog većinskog naroda. Znamo tko u FBiH ima većinu. Zemlja bi se pretvorila u zajednicu dva entiteta – bošnjački i srpski. To je jednostavno činjenica koju nije problem matematički niti politički dokazati.

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:13