StoryEditor

Martić: BiH treba novu vlast koja će raditi na poboljšanju ambijenta za ulaganje

Piše D  /  20.09.2019., 02:09h

- Imamo komplicirane procedure za izdavanje dozvola potencijalnim investitorima, kazao je ministar Martić.  - U pogledu planiranja najznačajnije je donošenje Prostornog plana „Autocesta na Koridoru Vc“ kojim se na cijeloj trasi autoceste pojednostavilo izdavanje odobrenja za gradnju, tako da se može reći da ne postoje zapreke s aspekta izdavanja odobrenja za nastavak izgradnje autoceste.

Kada je riječ o projektima koji su za cilj imali otklanjanje šteta od poplava i klizišta ministarstvo je u suradnji sa županijskim i općinskim vlastima implementiralo sredstava u iznosu od 3.349.799,89 KM, a realiziramo i projekt „Program oporavka od poplava“ u suradnji s UNDP-om, pojasnio je ministar Martić. 

- Ministarstvo je izdvojilo 4.567.508,50 KM za projekte poboljšanja energetske učinkovitosti u javnim zgradama te kroz drugi projekt sa Svjetskom bankom cca 15.000.000 USD, naglasio je ministar Martić.

Govoreći o planovima, ministar Martić ističe kako će ministarstvo i dalje poticati izradu planskih dokumenta na općinskoj i županijskoj razini, razvijati baze podataka za prostorno planiranje, predlagati konkretnu implementaciju presuda Ustavnog suda FBiH i Europskog suda u propise kojim se regulira povrat vojnih stanova i nacionaliziranih stanova te provoditi projekte s ciljem zaštite nacionalnih spomenika.   

- Sve ovo neće biti moguće bez povoljnog političkog ambijenata, te formiranja nove vlasti koja će se baviti svim ovim i drugim pitanjima od važnosti za život svakog građanina BiH. Tijekom obilaska terena može se vidjeti koliko se sve političke odluke, a posebno blokade reflektiraju na živote ljudi.

U političkom smislu moramo stvarati ambijent za ulaganja i razvoj te ostanak u BiH. EU očekuje reforme i napredak na mnogim poljima i to svi zajedno moramo što prije pokrenuti, zaključio je Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:58