StoryEditor
nakon strašnog potresa

Maroko ne želi pomoć Francuske

Piše desk  /  11.09.2023., 13:20h

Nakon najsmrtonosnijeg potresa u posljednjih 60 godina Maroko je prihvatio pomoć Španjolske, Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, Marokanci nisu zatražili pomoć od Francuske unatoč tome što su ministri u Parizu rekli da su "spremni pomoći Maroku".

Marokanski dužnosnici još nisu objasnili zašto nisu zatražili pomoć, a francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna pokušala je ublažiti nagađanja o razdoru između dvije zemlje. Ipak, diplomatski odnosi dviju zemalja posljednjih su godina zategnuti.

Maroko je bivša francuska kolonija, koja je bila pod kontrolom Pariza između 1912. i 1956. godine, ali sada je glavna točka prijepora spor oko Zapadne Sahare. Maroko želi da Francuska prizna njegov suverenitet nad tim područjem. Dodatno, Marokanci zamjeraju Francuzima to što su poboljšali odnose s Alžirom, glavnim rivalom Maroka i još jednom bivšom kolonijom Pariza.

Čini se da su odnosi dviju zemalja pali na najnižu točku u siječnju kada je Rabat povukao svoje izaslanike iz Pariza nakon što je EU osudio kršenje ljudskih prava u Maroku. Ministrica Colonna inzistira na tome da je Francuska i dalje "spremna pomoći Maroku". "To je suverena odluka Maroka, a na njima je da odluče", navela je. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 14:17