StoryEditor
predsjednik zng-a

Marjanović: "Mi smo dio Osmorke, dogovora sa SDP-om nije bilo"

Piše desk  /  13.02.2023., 09:07h

Damir Marjanović, predsjednik stranke ZNG gostovao je u "Jutru za sve" na BHRT-u, gdje je govorio o odnosima njegove stranke sa drugima unutar Osmorke.

- Mi smo dio Osmorke, postoje određeni programi ili memorandumi. U memorandumu je u jednom dijelu se govori kako Osmorka uvijek donosi zajedno odluke tko će biti dio koalicije, a tko neće. Ono što ste čuli je stav SDP-a, iza kojeg su stale kolege iz NiP-a i Naše stranke - kazao je Marjanović i dodao da su iz Stranke za BiH i NES-a rekli da je za njih Za nove generacije partner.

Dvije grupacije unutar Osmorke

Kazao je kako se nada da nemaju dva bloka unutar Osmorke, nego dvije grupacije, jer se blokovi koriste za dublje političke podijele.

Na pitanje vezano za optužbe da Za nove generacije nije ispoštovala raniji dogovor sa SDP-om vezano za izbor delegata u državni Dom naroda Marjanović je rekao da takvog dogovora nije bilo.

- Nije točno, dogovora nije bilo. Za profesora Marjanovića, profesora Miletića i sve tamo. Svi partneri Damira Marjanovića znaju da će sa svaki dogovor ispoštovati. To što su rekli nije točno. Nikšić je pred partnerima rekao da dogovora nije bilo. Možda su mislili da se nešto podrazumijeva, ali dogovora nije bilo - kazao je Marjanović, kazao je i da ga je iznenadila kampanja od pet ili šest rukovodećih ljudi iz SDP-a od kojih četiri ili pet nije ni prisustvovalo sastancima.

SDP prijavio svoju listu

- Mi smo preliminarno dogovorili da će kolegica Danijela biti potpredsjednica skupštine Županije Sarajevo, negdje dan pred formiranje, pojavio se kolega iz SDP-a, kolega Čičić u klubu Hrvata, da je stav SDP-a da bi predložio nekoga za Dom naroda. SDP je prijavio svoju listu, mi prijavili svoju listu i onda je u preliminarnom dogovoru dogovoreno da se da podrška meni, a da se za SDP lobira za neke druge opcije, druge glasove - ispričao je Marjanović o svome izboru u Dom naroda Federacije BiH i kazao da je Nikšić rekao da će ih podržati ako Osmorka bude imala zajedničkog kandidata.

Kazao je i da je Nermin Nikšić kazao da dogovora nije bilo, a da se nešto možda podrazumijevalo, međutim da su možda i iz ZNG nešto podrazumijevali pa da je ispalo drugačije. Naveo je za primjer formiranje Vijeća ministara. Dodao je da su se stranke Trojke prvo međusobno dogovarale, a onda istupale prema Osmorci i da je tu možda došlo do problema.

Marjanović je iznio tvrdnju da nije postojao bolji kandidat od Zlatka Miletića za Klub Hrvata u državnom Domu naroda i da je to pokazao u svoje ranijem djelovanju.

Formiranje vlasti u ŽS

Na razini Federacije BiH je rekao da su na federalnoj razini iz Za nove generacije tražili obrazovanje jer smatraju da tu imaju najbolji kadar, ali i da nijedna druga stranka pri podijeli resora nije tražila te pozicije. Kazao je i da su u programu Osmorke, dio o obrazovanju napisali u Pokretu za nove generacije.

O formiranju vlasti u Županiji Sarajevo rekao je da su pregovori bili započeli kao "Petorka", ali da ne zna hoće li se i kojoj formi nastaviti.

- Razgovori koje smo počeli kao petorka, ne znam hoće li se nastaviti, trojka ima iskustvo sa ZNG i znaju da nikad nismo išli protiv dogovora, nećemo ići protiv dogovora ni ovaj put - zaključio je Marjanović.

Dnevnik.ba

16. veljača 2024 00:55