StoryEditor
zastupnik u Parlamentu FBiH

Mario Mikulić: Ravnopravnost svih naroda u BiH za bošnjačku politiku je povod za rat

Piše desk  /  21.07.2022., 14:58h

Mikulić smatra kako nastupi stranaka i pojedinaca na bošnjačkoj političkoj sceni dovoljno govore kakva je njihova vizija budućnosti Bosne i Hercegovine.

Ovih dana bošnjačkim političkim korpusom dominira ratnohuškačka retorika, dok nam politička kuhinja iz Sarajeva zajedničkim snagama pokušava objasniti kako je ravnopravnost svih naroda i građana povod za ratom u BiH, rekao je za Dnevnik.ba zastupnik u Parlamentu FBiH Mario Mikulić.

Naime, nakon što je u medije procurio nacrt izmjena Izbornog zakona koje visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt navodno planira nametnuti, a koje idu u smjeru davanja šanse građanima BiH hrvatske nacionalnosti da izaberu vlastite legitimate političke predstavnika u FBiH, u bošnjačkoj javnosti javili su se brojni akteri koji prijete čak i ratom ako bi se uskratilo Bošnjacima da Hrvatima nameću političke predstavnike.

Mikulić smatra kako nastupi stranaka i pojedinaca na bošnjačkoj političkoj sceni dovoljno govore kakva je njihova vizija budućnosti Bosne i Hercegovine.

“Ujedinjene u istom cilju, sve tzv. probošnjačke  stranke, žele učiniti Bosnu i Hercegovinu državom po mjeri jednog naroda. Sve što se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH i dugogodišnje pokušaje hrvatske politike u BiH za ravnopravnim položajem hrvatskog naroda u BiH targetira se kao podjelu države i povodom za ratom. Njihovo neuvažavanje dijaloga s drugim narodima u BiH i jednostran pristup dolazi do vrhunca ovih dana kada pozivaju na rat, u trenutcima kada se cijeli svijet zgražava nad ratom u Ukrajini”, rekao je Mikulić.

Destruktivnost koju ispoljavaju prema državi i Ustavu u kojeg se tobože kunu, dodaje, doživljava svoju kulminaciju.

“Sve lažne predstave o želji za euroatlantskom Bosnom i Hercegovinom padaju u vodu u praksi kada pokazuju da ne žele ravnopravnost svih naroda u BiH, nego apsolutnu dominaciju. Upravo zbog toga, svjesniji nego ikad, odbacujući ratnohuškačku retoriku, štitit ćemo poziciju ravnopravnog hrvatskog naroda koja je zagarantirana Ustavom BiH i Daytonski mirovni sporazum koji garantira mir i jednakost svih naroda i građana unutar Bosne i Hercegovine”, zaključio je Mikulić.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 09:23