StoryEditor
predsjednik hss bih

Mario Karamatić za Kompas: Hrvati su prevareni, oživljavanje Herceg-Bosne treba tražiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu

Piše DESK  /  20.10.2021., 14:13h
Predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH Mario Karamtić u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne najavio je kako će hrvatske stranke izaći na Opće izbore 2022. godine iako neće doći do promjene Izbornoga zakona.

„Bit će postignut dogovor (o izmjeni Izbornoga zakona, op.ur.), ali to neće proći u Parlamentu BiH“, ustvrdio je Karamatić.

Kao rješenje u takvoj situaciji vidi revitalizaciju Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

„Postoji Međunarodni sud pravde u Haagu na kojem zainteresirane strane pri potpisu međunarodnih ugovora, ako su grubo prevarene ili oštećene, imaju pravo zatražiti vraćanje na početne postavke. Hrvati iz BiH su prevareni. Znači Jadranko Prlić i Krešimir Zubak koji su stavili potpise u naše ime su prevareni. Oni nisu potpisali da nama Bošnjaci biraju člana Predsjedništva i da nam Bošnjaci određuju uz pomoć visokog predstavnika koliko je trećina od nečega“, rekao je Karamatić.

I predsjednik HSS-a u Hrvatskoj Krešo Beljak u emisiji Kompas zauzeo se za osnivanje hrvatskog entiteta.

„Ne razumijem zašto bi se u Sarajevu ili među bošnjačkim političarima netko bojao ostvarivanja onih prava Hrvata koje recimo imaju Srbi“, rekao je Beljak.

Karamatić je najavio kako srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće odustati od politike vraćanja nadležnosti RS-u i da u tome ima potporu cjelokupne srpske oporbe.

HSS BiH je označio kao stranku ljevice.

„To smo od svoga osnutka od kako je HSS osnovao Stjepan Radić. Mi smo antikomunistička i antifašistička stranka i to se nikada nije promijenilo. Mi smo visoko socijalno osjetljivi. Stranke ljevice su upravo to“, naglasio je Karamtić u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 14:08