StoryEditor
Prekinuta sjednica

Marinović: Destruktivno i samovoljno vođenje sjednica Gradskog vijeća Mostara neće proći

Piše fena  /  24.10.2023., 17:30h

Sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj su vijećnici, među ostalim, trebali razmatrati Statut Grada Mostara, prekinuta je nakon što predloženi dnevni red nije usvojen.

Odmah na početku sjednice, prilikom rasprave o dnevnom redu, došlo je do suprotstavljenih mišljenja pojedinih političkih opcija. Predloženo je nekoliko dopuna dnevnog reda, kao i pomjeranje rasprave o Statutu Grada Mostara na početak sjednice, no svi ti prijedlozi su odbačeni.

Nakon toga Klub Hrvata odlučio je da neće podržati dnevni red zbog, kako je kazao predsjednik tog kluba Vlatko Marinović „kreiranja dnevnog reda na jednostran i samovoljan način“.

- Po informacijama koje smo dobili direktno iz gradske uprave, odnosno od samog gradonačelnika Marija Kordića, više točaka dnevnog reda namjerno nije uvršteno u dnevni red, a neke od njih su krucijalna pitanja poput preraspodjele proračunskih sredstava Grada Mostara za hitne potrebe zdravstvenih djelatnika i svih uposlenika Doma zdravlja Mostara. Radi se o plaćama zdravstvenih djelatnika, naših sugrađana i apsolutno nam je neprihvatljivo da se na takav jednostran, besmislen i politički destruktivan način odbije takva točka na današnjoj sjednici - kazao je Marinović u izjavi za Fenu.

Poručio je kako je „samovolja i jednostranost predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića nedopustiva“.

- Gospodin Marić konstantno u zadnjih nekoliko mjeseci vijećnicima dostavlja poziv za sjednicu s potpuno nepripremljenim dnevnim redom koji čak i u službenim materijalima stoji pod nazivom kao "mogući dnevni red". S druge strane, ne dopuštajući gradonačelniku Kordiću da na samoj sjednici dopuni taj "mogući dnevni red" točkama koje su od suštinske važnosti za sve građane Grada Mostara, od točaka gospodarske važnosti za samo funkcioniranje grada, zakonskog usklađivanja sa Zakonom o PDV-u, do one najvažnije koju sam ranije spomenuo i koja je morala biti prihvaćena na dnevni red i usvojena danas. To osobno smatram najvažnijom odgovornošću trenutnog sastava Gradskog vijeća Mostara s obzirom na poziciju i važnost mostarskog Doma zdravlja. Destruktivno i samovoljno vođenje sjednica Gradskog vijeća neće proći i to je jedini razlog raspleta stvari na današnjoj sjednici - istaknuo je Marinović.

Uoči početka sjednice vijećnicima je podijeljeno pismo Američkog veleposlanstva u BiH u kojem se pozivaju vijećnici da što prije usvoje Statut Grada Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, a da zatim, u okviru iste točke dnevnog reda, usvoje izmjene Statuta u skladu sa stranačkim dogovorim SDA i HDZ-a BiH iz 2020. godine, koji je omogućio održavanje lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina političke blokade.

- S obzirom na potpunu nepripremljenost od strane predsjednika Vijeća, koji je predlagač te točke dnevnog reda, opet je u potpunosti zanemario ovlasti Povjerenstva za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti Gradskog vijeća Mostara, jer ustvari poslovnička odredba tog povjerenstva je da samo ono predlaže tekst izmjena i dopuna Statuta s obzirom da se radi o stručnom radnom tijelu Vijeća. Svakako u potpunosti poštujemo sve ono što američki veleposlanik Murphy izražava kao zabrinutost u ovom trenutku, međutim, ne možemo ići protiv procedura i propisa koji su na snazi i u konačnici, ne bi se smjelo ići, pogotovo ne iz pozicije predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mostara, protiv poslovničkih odredbi - prokomentirao je Marinović pitanje usvajanja Statuta Grada Mostar.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:56