StoryEditor
podcast bura

Marin Topić: Stranci se šprdaju s nama i djecu nam pretvaraju u moderne janjičare

Piše desk  /  14.06.2022., 15:02h

Marin Topić gostovao je u podcastu Bura

Marin Topić, slikar i arhitekt, u Podcastu Bura govorio je o svojoj umjetnosti, politici, bližoj i daljoj povijesti ali i budućnosti. Objasnio je zbog čega se njegova posljednja izložba zove "Oblik vode" i zbog čega je baba Penavuša u umjetničkom smislu na njega ostavila silno dubok dojam.

Također, Topić je kroz razgovor s urednikom i voditeljem podcasta Bura Juricom Gudeljom razgovarao o političkim procesima u BiH. Pojasnio je kako se je su tijekom posljednjeg rata najžešći sukobi bili tamo gdje je Lepa Brena održavala najveće koncerte. Iako je izraziti antikomunist, nije kaže imao iluzija da će rušenjem komunizma na ovim prostorima dogoditi se dubinska promjena.

Rekao je pak kako je Hrvatska u ratu stekla "sportsku suverenost". Osvajanje olimpijske medalje, dodao je, može biti neko mjerilo koja država treba a koja ne treba postojati. U tom smislu, BiH ne treba postojati jer nije u stanju nikakvu medalju osvojiti. U BiH, kazao je, na malom prostoru žive tri svjetske religije "koje se očima ne mogu vidjeti". Najgore je pak što to nisu centri tih religija nego "orepine katoličanstva, pravoslavlja i islama.

Prema njegovu mišljenju stranci se šprdaju sa stanovnicima BiH jer je BiH danas lažni protektorat. Ipak, unatoč tomu veli kako će Bošnjaci za tri mjeseca bez nasilja dobiti pola BiH odnosno svoju državu na prostoru FBiH.

Hrvati i HVO su u BiH prvi pobijedili komunističku vojsku da bi na kraju bili dovedeni u situaciju da se bori za biološki opstanak i vode se danas kao okupatori u svojoj zemlji.

Iznio je i kritiku katoličkog društvenog mentaliteta kod Hrvata kazavši kako Novi zavjet ne pravi državu nego Stari zavjet. Pape već tri puta Komšića primaju dok on istovremeno sve radi da uništi bh. katolike.

Snažno je kritizirao katoličku crkvu u BiH kazavši kako su od Hrvata napravili "katolibansku" sektu.

Govoreći o politici Hrvata u BiH rekao je kako se bez izborne jedinice ne mogu politički pluralizirati. Dok god se ne riješi nacionalno pitanje, jednostavno se mora biti zajedno.

Govorio i o tomu kako stranci "oduzimaju" djecu stanovnicima BiH i pretvaraju ih u moderne janjičare, sankcijama Čavari i drugim političarima te nizu drugih zanimljivih tema.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:35