StoryEditor

Marija Pejčinović-Burić ušla u uži krug kandidata za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Piše D  /  27.03.2019., 07:03h

Hrvatska je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić prošla prvu prepreku i ušla u uži izbor za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Tjedan dana nakon što je u Strasbourgu prošla intervju pred Odborom ministara, kao i troje njezinih protukandidata, danas su države članice te paneuropske organizacije koja broji 47 članica glasovanjem odabrale dvoje kandidata koji se – kako nalaže procedura – upućuju dalje u Parlamentarnu skupštinu na konačnu odluku.

Uz hrvatsku ministricu, u uži krug ušao je i belgijski ministar vanjskih poslova i obrane Didier Reynders, a iz utrke ispali su nekadašnji litavski premijer Andrius Kubilius i bivša šefica grčke diplomacije Dora Bakoyannis.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe donijet će tajnim glasovanjem na plenarnom zasjedanju 25. lipnja 2019. u Strasbourgu konačnu odluku o izboru osobe koja će zamijeniti Thorbjørna Jaglanda, bivšeg norveškog premijera koji je posljednjih 10 godina na čelu te organizacije.

Vijeće Europe – koje ne treba miješati s institucijama EU – organizacija je koja okuplja države članice šire europske regije, čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu.

Sastoji se od Odbora ministara, Parlamentarne skupštine te vjerojatno najpoznatijeg tijela, Suda za ljudska prava, kojem se obraćaju građani kad iscrpe pravne mogućnosti u svojim državama.

Šanse za izbor hrvatske ministrice na poziciju glavne tajnice naši sugovornici ocijenili su realnima, no napominju kako se u proces treba uložiti truda i lobiranja jer je daleko od gotovog. Kako nam kažu, Marija Pejčinović-Burić ostavila je dobar dojam za vrijeme hrvatskog predsjedanja Odborom ministara prošle godine, artikulirana je, govori četiri jezika, među kojima je i francuski što je frankofonima vrlo važno, a i žena je. Predstoji još predstavljanje kandidata po odborima, a treba i lobirati po nacionalnim izaslanstvima.

Hrvatska u PS-u ima pet predstavnika, voditeljica izaslanstva je Sanja Putica (HDZ), a članovi Marijana Balić (HDZ), Domagoj Hajduković (SDP), Davor Ivo Stier (HDZ) i Goran Beus Richembergh (GLAS).

Probije li se Marija Pejčinović-Burić do čelnog mjesta Vijeća Europe, mandat će joj početi 1. listopada, uoči početka hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Oko toga tko bi je mogao naslijediti u Ministarstvu, u Vladi još ne žele govoriti, kazavši da je prerano, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

 

27. travanj 2024 00:12