StoryEditor
nesuglasice

Marić reagirao na objavu gradonačelnika Mostara

Piše desk  /  09.01.2022., 16:29h
Slažem se kako u radu gradskih vlasti ne treba dozvoliti bilo kakvo „politikantstvo“, ali želim naglasiti kako gradonačelnik Mostara nema nikakvo pravo zadirati u rad i ovlaštenja Gradskog vijeća i njegovog predsjednika, poručio je Marić

Kao izabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara osjećam potrebu  javno reagirati na objavu gradonačelnika Mostara, Marija Kordića, koja je u javnost dospjela putem društvenih mreža, te kasnije prenesena od strane jednog dijela medija, započeo je svoje priopćenje Salem Marić, prenosi Avaz.

- U toj objavi, uvaženi gradonačelnik Kordić je naveo da "neće dozvoliti nikakvo politiziranje", pa ni u slučaju zakazivanja posebne (svečane) sjednice Gradskog vijeća na kojoj su trebala biti uručena priznanja Grada Mostara Nj.E. veleposlaniku SAD u BiH, Ericu Nelsonu i šefu Delegacije EU u BiH i Specijalnom predstavniku EU NJ.E. veleposlaniku Johanu Sattleru.

Gradonačelnik se stavio iznad Gradskog vijeća Mostara

Prije svega, apsolutno se slažem kako u radu gradskih vlasti ne treba dozvoliti bilo kakvo „politikantstvo“, ali želim naglasiti kako gradonačelnik Mostara nema nikakvo pravo zadirati u rad i ovlasti Gradskog vijeća i njegovog predsjednika, osim u obimu, koji predviđa Statut Grada Mostara!

Gradonačelnik se u ovom slučaju, praktički i stvarno, stavio iznad Gradskog vijeća Mostara, što nikako nije dobro za stanje ukupnih odnosa u strukturama vlasti i njihovo neometano funkcioniranje. Gradonačelnika Kordića želim podsjetiti na Član 28. Statuta Grada Mostara u kome jasno stoji da je „Gradsko vijeće najviši organ Grada, te da je odgovorno za sva pitanja iz njegove nadležnosti u skladu sa Zakonima i Ustavom“.

Podsjećam i na Član 27. Statuta Grada, koji izričito navodi da je Predsjednik GV odgovoran za rad Gradskog vijeća, te da gradonačelnika obavještava o donesenim Odlukama i predstavlja Vijeće u javnim prilikama. Zato bih ovim putem gradonačelniku Kordiću sugerirao da, prije svega, poštuje ova ovlaštenja definirana gradskim Stautom, uz napomenu da je Član Poslovnika 83. stav 3 na koga se gradonačelnik poziva, itekako ispoštovan i to u potpunosti.

Razočaravajući epilog

Naime, na 14. sjednici Gradskog vijeća uvjerljivom većinom su usvojene Odluke o dodjeli priznanja za veleposlanike Nelsona i Sattlera. Gradonačelnik Kordić je tada mogao na osnovu Člana 41. osporiti te Odluke, ali nije. A i kako bi kada je ranije dao suglasnost na moju inicijativu za dodjelu priznanja veleposlanicima!

Pred javnošću Grada Mostara i BiH, odgovorno tvrdim da je gradonačelnik Kordić bio itekako upoznat s cijelom inicijativom i procedurom, kao i svi moji suradnici u Vijeću. Na kraju krajeva, neka sami građani Mostara, koji su nas i sve vijećnike birali na izborima, procijene tko se ovdje i iz kojih razloga bavi „politikantstvom“.

Ako gradonačelnik Kordić smatra da je, pak u svemu tome bilo nekakvih mojih, mogućih grešaka „u procedurama“, spreman sam na svaku vrstu razgovora, pa i moguću odgovornost. Mene, kao predsjednika Gradskog vijeća, najviše žalosti to što je jedna ovakva Svečana sjednica na kraju dobila neodgovarajući i za Mostar, kao jedinicu lokalne samouprave, razočaravajući epilog - ističe Marić.

Vrijedi li ovo štete koja se nanosi Mostaru

On napominje da na zakazanoj Svečanoj sjednici GV nije planirano nikakvo glasanje, već samo uručenje priznanja, a što je već odlučeno 09.12. 2021. godine. Kako kaže, to je odlučeno uvjerljivom većinom u Gradskom vijeću

Svim vijećnicima ostavljam na savjest da odluče hoće li ili neće prisustvovati Svečanoj sjednici, te da se zapitaju: Vrijedi li sve ovo štete, koja se nanosi Mostaru iz tko zna kojih razloga!

Bez obzira hoće li gradonačelnik odgovarati na ovo moje Priopćenje za javnost, kao Predsjednik Gradskog vijeća Mostara ja nemam namjeru se dalje oglašavati ili dopisivati u vezi s ovim pitanjem. Sve eventualne nesuglasice možemo i moramo rješavati, prije svega, u domenu ozbiljnih poslova za koje smo izabrani i na osnovama Statuta i zakona - poručio je Marić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 01:43