StoryEditor

Maratonski summit EU završio povijesnim dogovorom, Hrvatskoj 22 milijarde eura

Piše D  /  21.07.2020., 07:07h

Maratonski summit lidera Europske unije završio je jutros oko 5:30 sati dogovorom o nikad većem proračunu Unije koji uključuje povijesni iskorak u obliku prvog dogovorenog masovnog zaduživanja na razini EU za potrebe financiranja oporavka od korona-krize. Hrvatskoj su, prema konačnom dogovoru, na raspolaganju oko 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove, piše vecernji.hr.

- Danas smo učinili važan korak na koji svi možemo biti ponosni - izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Puno je ustupaka učinjeno na putu do kompromisa, puno rezova niza važnih Komisijinih programa, povećani su i tzv. rabati, popusti koje dobivaju neke od najbogatijih država članica kojima se vraća dio uplaćenog novca iz europskog proračuna, no na kraju je dogovor postignut i na prvim press konferencijama jutros su svi djelovali zadovoljno.

- Fond za oporavak, utemeljen na europskoj solidarnosti, je povijesna promjena, povijesni iskorak za EU - rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Trebalo nam je puno vremena, ali postavili smo financijske temelje Europske unije za sljedećih 7 godina. Ukupna razina fonda za oporavak zadržana je na 750 milijardi eura, kako je bilo predloženo, premda je unutar toga sada nešto manji iznos bespovratnih sredstava, 390 milijardi eura - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, s Macronom, predlagala i branila iznos od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava, no na kraju je pristala na niže. Ostatak, 360 milijardi eura, dijelit će se najpogođenijim državama članicama u obliku povoljnih zajmova. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković dat će izjavu novinarima u Bruxellesu oko 7:15 sati. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:16