StoryEditor

Maras: Do kada će HDZ podržavati Bandića?; Plenković: Do kad će SDP surađivati s Beljakom?

Piše D  /  15.01.2020., 01:01h

 "Ajde da to čujemo od SDP-a, s obzirom na to što je čovjek napisao na engleskom, koji stvarno nije dostojan nekog tko misli za sebe da može biti predstavnik naroda", uzvratio je premijer očito se referirajući na Beljakov tweet kako zloglasna jugoslavenska tajna policija, Udba, nije ubila dovoljno hrvatskih emigranata, zbog kojeg se Beljak kasnije ispričao.

 "Žao mi je što kopirate Milijana Brkića, to su Brkićevi stavovi", odgovorio je Maras, ustvrdivši kako se "možda budi nova suradnja", između njih dvojice.

Brkić je, naime, u utorak izjavio kako je politički licemjerno, neodgovorno, zabrinjavajuće, ali i opasno da bilo tko relativizira sporni Beljakov tweet kao što je to napravio predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Ocijenio je da osoba koja takvo ponašanje opravdava tek “osebujnim stilom” ne zaslužuje biti ni saborski zastupnik, a pogotovo ne može biti predsjednik hrvatske Vlade.

Plenković je odlučno otklonio Marasove "aluzije" kako je Bandić dao poseban nalog da se čisti oko njegove "kuće", dok po "Zagrebu, gotovo na svakom uglu, niču odlagališta smeća".

"Slušajući vas, imalo bi se puno više počistiti oko vas. Osim što govorite, neću reći, laži, neistine, govorite zaista gluposti", poručio je Marasu koji je premijera prozvao da je Bandića, koji ima više optužnica, pokušao sprijateljiiti s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem kad ga je "osobno" posjeo kod Jelenića u zagrebačkom HNK.

Premijer je odbacio te prozivke, a Marasu poručio da pitanja o suradnji HDZ-a i Bandića u Zagrebu postavi na zagrebačkoj razini, u Gradskoj skupštini.

Maras je, međutim, ustrajao da iza premijerovih riječi stoji "bespogovorna podrška" Bandiću i da je "Plenković=Bandić". 

Radin: Dvojezičnost je u stagnaciji i u regresiji

Ministar uprave Ivan Malenica odgovorio je Furiu Radinu (NZ), kako će Vlada i dalje poticati zaštitu i razvijanje dostignutih prava na službenu uporabu talijanskog jezika. 

Radin je, naime, ustvrdio kako je u Istri, a posebno na riječkom području dvojezičnost u "stagnaciji i u regresiji". Prečeste su prometne oznake samo na hrvatskom, tamo gdje bi trebale biti dvojezične, rekao je Radin.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potvrdio je kako dobro napreduje projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata čiji je završetak planiran 2023. Vrijedan je gotovo 82 milijuna kuna, 85 posto sredstava je iz Europskog socijalnog fonda, rad je započeo na šest lokacija, na njemu trenutno radi 83 djelatnika.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić pohvalio se kako Hrvatska trenutno ima 54 projekta izgradnje vodnokomunalne infrastrukture ukupno vrijedne 22, 8 milijardi kuna.

Ne vidim razloga da se za aglomeraciju Križevci ovog proljeća ne odobre novčana sredstava, odgovorio je Branku Hrgu (HDS). 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je kako je napravljen Nacionalni program borbe protiv raka, a "svjetlo dana" će ugledati na sjednici Vlade u narednih mjesec-dva.

Time je odgovorio Ivanu Ćelić (HDZ) koji je upozorio da godišnje 23 tisuće osoba oboli od neke od malignih bolesti, a umre oko 11. 000. Svaki dan 30 ljudi umire od neke od malignih bolesti, dodao je.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:34