StoryEditor

Marakeška deklaracija: Otvoreni sukob Pantovčaka i Zrinjevca

Piše D  /  05.11.2018., 03:11h

Odgovarajući na pitanja novinara nakon obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrova, predsjednica države je MVEP okrivila za to što je javnost zbunjena Marakeškkom deklaracijom. 

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ono je koordinator pregovora i nije odradilo svoju zadaću. Umjesto da objavljuju moju korespodenciju i pokušavaju sada izazvati nekakve prijepore u javnosti, imali su obvezu informirati građane o čemu je riječ. Nisu odradili svoju zadaću", rekla je predsjednica, prenosi HINA.

"Uz dužno poštovanje svim vrijednim diplomatima, oni se tamo moraju malo zbrojiti i malo više početi odgovarati hrvatskoj javnosti", rekla je Grabar-Kitarović, koja je sukreatorica hrvatske vanjske politike, ali se požalila da nitko iz njezina ureda nije bio pozvan da sudjeluje u hrvatskim radnim skupinama za taj dokument. 

Iako je, kako je sama rekla, isprva pozivu glavnog tajnika UN-a da sudjeluje na prihvaćanju Marakeške deklaracije pristupila "entzuijastično", njezin stav je sada ambivalentan. Rekla je da je deklaraciju "niti podržava niti ne podržava".

Naglašava da je globalni dogovor o migracijama potreban i da ga načelno podržava, ali "on ne smije biti prijeporno pitanje među državama". 

Mislila sam da će Marakeška deklaracija riješiti barem jedan dio tih pitanja, odnosno korijenskih uzorka migracija, i u kolovozu sam poslala potvrdu da ću sudjelovati na skupu u Marakešu, kazala je. 

Ali se potom predomislila. 

Ne želi ideološke prijepore

"U međuvremenu se dogodilo niz promjena, iskristaliziralo se da više ne postoji globalni konsenzus o tim pitanjima, a ja mislim da to moramo rješavati zajednički. Iz dana u dan sve je veći broj država koje odustaju od toga sporazuma iz raznih razloga. Ja se ne povodim za SAD-om niti Austrijom ili bilo kojom državom, nego za interesima RH", naglasila je. 

Oko toga ne bismo trebali raditi novi ideološki prijepor u državi, poručila je. 

Kazala je i kako se uopće ne želi opravdavati oko toga jer je Marakeška deklaracija umjetno stvoreno pitanje kako bi skrenula pozornost s važnih pitanja u Hrvatskoj, poput Uljanika, nezaposlenosti i iseljavanja. 

Na više puta ponovljeno pitanje tko to radi, predsjednica nije odgovorila, ali je u jednom trenutku pokušala prekinuti set pitanja oduzimajući novinaru mikrofon.  

Oko Marakeške deklaracije, odnosno Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, prošli je petak izbio prijepor između predsjednice i vlade. Nakon što se u medijima pojavila informacija da je Grabar-Kitarović u korespondenciji s novinarom Velimirom Bujancem poručila da neće iću u Marakeš na političko prihvaćanje dokumenta, ministrica vanjskih i europskih poslova izrazila je iznenađenje takvim razvojem događaja. 

Globalni kompakt je zapravo katalog mjera, a ne sporazum, nije pravno obvezujući i svaka država ima suvereno pravo da iz tog dokumenta izabere onaj set mjera koji odgovara njezinoj situaciji, izjavila je tada Pejčinović Burić. 

S Pantovčaka su potom poručili kako su zatačeni time što su na Zrinjevcu iznenađeni jer je MVEP na vrijeme bio obaviješten da se predsjednica predomislila. 

Tekst Globalnog kompakta nastao kao rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se usuglasi dokument koji će obuhvatiti najbolje prakse i mjere za upravljanje regularnim migracijama i pridonijeti smanjenju migrantskih pritisaka, objasnila je. 

Ministrica je kazala da je Grabar-Kitarović dosad podržavala sporazum. "Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica RH je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da ipak neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu", rekla je. 

S Pantovčaka su odgovorili da su neugodno zatečeni time što su na Zrinjevcu iznenađeni jer je MVEP bio na vrijeme obaviješten da se predsjednica predomislila. 

Iz Kine se tim povodom potom oglasio i premijer Andrej Plenković koji nije htio komentirati prijepor, ali  je također mislio da će predsjednica ići u Marakeš. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:34