StoryEditor
mizerne brojke

Manje od tri posto ulica u BiH nazvano je po ženama

Piše Desk  /  10.10.2021., 14:01h
U 12 gradova u BiH, među kojima su Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Zenica, Bihać i drugi centri, samo 2,82 posto ulica nazvano je po ženama, što je najveći indikator ženske isključenosti iz zajedničkog pamćenja.

Pokazalo je to istraživanje koje su tijekom 2020. godine, i pored restrikcija nametnutih pandemijom, provele članice Inicijative Mir sa ženskim licem.

Među gradovima koji su obuhvaćeni istraživanjem ima i onih u kojima nema nijedne ulice imenovane po ženama, do Banja Luke koja ih ima najviše – 43.

Inicijativa Mir sa ženskim licem i Forum civilna mirovna služba pokrenuli su kampanju “100 žena – 100 ulica po ženama”, koju zajednički inicira i vodi 14 organizacija civilnog društva u BiH, aktivnih u obrani ljudskih prava i radu na unapređenju ravnopravnosti polova i mirovnih procesa.

Kampanja “100 žena – 100 ulica po ženama” je prva masovna inicijativa ove vrste u kojoj aktivistice borbe za ženska prava propituju i traže promjene u politikama obilježavanja javnog prostora i imenovanja ulica, kao važnog dijela ukupne kulture sjećanja u BiH.

One napominju da nema suštinske ravnopravnosti bez ravnopravne raspodjele – i sjećanja u javnom prostoru.

Naš prvi cilj je 100 novih ulica imenovanih po ženama u navedenim i drugim gradovima BiH i ne tražimo nužno ničije “brisanje” nego razumijevanje i djelovanje koje uključuje spoznaju da je javni prostor zajednički, i žena i muškaraca, da želimo da se pamte žene koje su radile za dobrobite svojih zajednica i da ćemo “hodajući ženskim ulicama” osjećati da živimo ravnopravnost spolova i osjećati da možemo biti zaštićene od ove i drugih oblika diskriminacije, poručile su organizatorice kampanje.

Dio strateškog plana Inicijative Mir sa ženskim licem jeste da se kroz kulturu sjećanja u BiH vrednuje i čuva sjećanje na postignuća, iskustva i doprinos žena kroz povijest i danas, piše Jabuka.tv.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2021 05:41