StoryEditor

Mandić: "Proglašenje epidemije znači oštriju borbu protiv virusa..."

Piše D  /  18.07.2020., 11:07h

Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo je, podsjećamo, epidemiju zarazne bolesti Covid-19. Odluka je objavljena jučer u Službenim novinama FBiH.

”To u praksi znači operativnije djelovanje svih onih koji su zaduženi da se bore i uhvate u koštac s ovom pandemijom, znači nove izvore financiranja iz Federalnog proračuna. Možemo operativnije djelovati na području cijele Federacije. Napomenuo bih da smo dali ovlasti županijama da to isto urade”, ispričao je gost N1 televizije ovog jutra.

”Sve je točno definirano u zakonu. Od toga da se već sada vodi računa i o sredstvima koja će nam trebati za nabavku vakcine i lijekova. Da ćemo po potrebi uvoditi nove restrikcije i mjere. Sve su to troškovi koji će trebati na kraju izdvojiti sredstva iz proračuna i za to djelovanje”, pojasnio je ministar Mandić.

Rekao je da vjeruje da će zdravstveni sustav u ovim otežanim uvjetima, ipak izdržati uz napomenu da kapaciteti nisu neograničeni.

”Ako nastavimo ovako s većim brojem oboljelih, naravno da kapaciteti nijednog zdravstvenog sustava nisu bili neograničeni. Vidjeli smo situacije u Italiji i Španjolskoj. Ako se nastavi veliki broj oboljelih, naravno da ćemo opteretiti zdravstveni sustav. To je oprema koja se troši”, poručio je on.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:27