StoryEditor

Mamić: Neka se i meni, kao i Lovrenu, sudi u Zagrebu

Piše D  /  15.01.2019., 01:01h

Baš kako se to odigralo ljetos u slučaju najboljeg nogometaša svijeta Luke Modrića, i optužnica protiv igrača Dejana Lovrena, zbog sumnje u lažno svjedočenje na suđenju Mamićima u Osijeku, prebačena je s osječkoga na zagrebački sud. Odlučio je to nedavno Vrhovni sud. Put metropole će, odlukom iste instance, i optužnica protiv Modrićeve punice Vesne Jurajić, a i nju se, podsjetimo, tereti za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru, koji su poslije nepravomoćno proglašeni krivima za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Ni optužnica protiv Lovrena, ni ona protiv računovotkinje Jurajić nisu potvrđene pa tako ni pravomoćne.

Ekonomičnost i efikasnost

Postupak protiv kapetana “vatrenih” Modrića delegiran je još 14. lipnja, osam dana nakon presude Mamićima, uz objašnjenje Vrhovnog suda kako će se postupak tako “lakše provesti i uz manje troškova”. Općinski kazneni sud u Zagrebu jesenas je tu optužnicu, poznato je, odbacio kao, ukratko, preuranjenu. Do istog epiloga, po svemu sudeći, žele doći i Lovrenovi odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, pa su i oni zatražili prebacivanje postupka na zagrebački sud, što je na koncu i odobreno.

Pozivajući se na to, obrane su jučer zatražile i da se u Zagreb vrati druga optužnica protiv braće Mamić. Riječ je, naime, o procesu protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića. Tereti ih se za izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama, putem off shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Hong Kongu, Sejšelima, Ujedinjenim Arapskim Emiratima… Ni ta optužnica, iako je podignuta još u srpnju 2017., nije potvrđena, a i jučerašnji, čak peti pokušaj odlučivanja o njezinoj pravomoćnosti prošao je neuspješno. Pola sata prije sjednice Optužnog vijeća na Županijskome sudu u Osijeku, naime, isti braniteljski duo Stanić i Mandić, koji zastupaju Marija Mamića i Nikkyja Antonija Vuksana, dostavili su sudu prijedlog da se u tom postupku prenese mjesna nadležnost na Županijski sud u Zagrebu. Sjednica je započeta, ali je ubrzo i prekinuta jer je odlučeno da se spisi, stoga, šalju na Vrhovni sud, koji će tako imati posljednju riječ u tome hoće li se druga optužnica protiv Mamića vratiti u ruke osječkih sudaca, ili će završiti na stolu zagrebačkih im kolega.

– Odlukom Vrhovnog suda, a pri određivanju suda u Osijeku kao nadležnoga, apsolutno je postupljeno izvan zakonskih kriterija. Povrijeđena su i ustavno zajamčena prava, a prije svega prava na rad i na ostvarivanje zarade potrebne za uzdržavanje obitelji. Nema apsolutno nikakvog razloga da suđenje bude u Osijeku. S obzirom na sadržaj optužnice, prebivališta optuženika i svjedoka, ovaj je proces primjer gdje se to ne bi smjelo suditi u Osijeku, jer se stvaraju ogromni i potpuno nepotrebni troškovi. Narušavaju načela ekonomičnosti i efikasnosti suđenja – pojašnjava Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića.

Selidbom Modrićeve, Lovrenove i optužnice Vesne Jurajić u Zagreb, nastupile su, smatraju branitelji, “nove okolnosti”.

– Imamo, dakle, tri rješenja po kojima je ustanovljeno da je lakše provesti suđenje u Zagrebu. U drugoj optužnici protiv Mamića, po svim je kriterijima nadležan sud u Zagrebu, od mjesta počinjena djela, preko podrednog kriterija, do mjesta uhićenja – dodao je Miljević.

Je li ovo odugovlačenje

Na opasku novinara kako je jedno od obrazloženja izmještanja predmeta u Osijek bilo poznanstvo Zdravka Mamića sa sucima u Zagrebu, odgovorio je kako “ta činjenica nije bila ničim obrazložena, nego samo spomenuta u obrazloženju”.

– A i ljudi se mijenjaju, s onima s kojima ste 2015. bili dobri, danas više niste. Radilo se o tri suca, jedan više ne radi ovu vrstu poslova jer je unaprijeđen, drugi nikad nije to ni radio jer je zadužen za građanske predmete, jedino je glavni još tamo, ali nisam baš siguran u kakvim su odnosima Zdravko Mamić i taj glavni – izjavio je Miljević.

Nije se jučer, tako, odlučivalo ni o određivanju istražnog zatvora protiv Zdravka Mamića i u slučaju te druge optužnice, što bi moglo otvoriti put ka njegovu eventualnom izručenju iz BiH.

– Vrhovni je sud već donio odluku da se ovaj postupak delegira u Osijek. S obzirom na činjenicu da je optužnica podignuta u travnju 2017., a prijedlog za istražni zatvor podnesen u lipnju 2018., mislim da su to sve manevri obrane usmjereni na odugovlačenje postupka – komentirao nakon sjednice Sven Mišković, tužitelj USKOK-a.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:20