StoryEditor

Mamić ipak ostaje u BiH, odbijena molba Zagreba

Piše D  /  16.01.2019., 10:01h

- Obavještavamo vas da je ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog – rečeno nam je iz Grubešinog kabineta, prenosi Avaz.ba

To znači da će Mamić, nakon što je Sud BiH ranije utvrdio da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje, definitivno ostati u BiH. On se, podsjećamo, nalazi u našoj zemlji nakon što je dan uoči izricanja presude 6. lipnja prošle godine stigao u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku osudio ga je nepravosnažno na šest i po godina zatvora, zbog čega su pravosudni organi u Zagrebu i tražili njegovo izručenje Hrvatskoj. Pravosuđe Hrvatske navelo je da je Mamić bjegunac, što je on osporio.

No, kako je Mamić i državljanin Bosne i Hercegovine, a utvrđeno je i da kazneno djelo za koje se tereti, nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, Sud BiH ustvrdio je da nema uvjeta za izručenje, ali je konačnu odluku morao donijeti ministar pravde. Na ovu odluku čekalo se skoro pola godine.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:02