Article_Top_970x250

Malenica: Tražit ćemo da BiH izruči Mamića Hrvatskoj

PREOKRET U SLUČAJU MAMIĆ

Malenica: Tražit ćemo da BiH izruči Mamića Hrvatskoj

lip 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Pixsell

Sporazum je tako koncipiran da je propisan katalog kaznenih djela, radi se o kaznenom djelu korupcije, temeljem kojeg se vidi da bi mogao biti izručen, rekao je ministar pravosuđa.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica poručio je nakon sjednice Vlade da će zatražiti izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj. 

- Postoje određene procedure i faze postupka kada se može tražiti izručenje. Čini mi se da je to faza kada se podigne optužnica - rekao je i objasnio kako će izgledati procedura, prenose 24sata.hr.

- Postupak se ostvaruje onda kada nadležno tijelo od nas zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde Bosne i Hercegovine zatražimo izručenje. Čim Državno odvjetništvo od nas to zatraži, mi ćemo pokrenuti postupak - rekao je. 

Ministar je dodao kako je zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći jasan. 

- Može ga se izručiti u RH samo za postupak za koji se izručenje traži i on u tom kaznenom postupku može biti izručen i boraviti u Hrvatskoj - rekao je. 

- Sporazum je tako koncipiran da je propisan katalog kaznenih djela, radi se o kaznenom djelu korupcije, temeljem kojeg se vidi da bi mogao biti izručen - kazao je.

Na pitanje koliko bi taj postupak trajao, Malenica nije znao reći, ali je poručio kako se nada da bi Mamić bio izručen u najkraćem mogućem roku. Poručio je i kako ne zna kolike su šanse da BiH zbilja izruči Mamića. 

- Teško mi je odgovoriti na pitanje o šansama da Mamić bude izručen - rekao je. 

Dnevnik.ba