StoryEditor

‘Malena će tugovati ovu godinu i onda pronaći drugog rodana‘

Piše D  /  24.04.2019., 06:04h

Oporavit će se ona. Trenutačno jako pati, ali uskoro će početi normalno jesti. Za godinu dana zaboravit će Klepetana i mogla bi se preudati, rekao je Sandro Jurišić, potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Komentirao je tako ljubavnu dramu u Brodskom Varošu nakon što je najpoznatiju hrvatsku rodu Malenu prerano napustio njen ljubljeni Klepetan i jednostavno nestao. Ona trenutačno ne želi jesti, a njen vlasnik tvrdi da joj od tuge suze oči.

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji se godinama brine o Malenoj, sad tuguje s njom. Tvrdi da je Klepetan ove godine malo uranio i došao 19. ožujka. Ostao je samo do 18. travnja i tako zabrinuo Stjepana.

- Pretpostavljam da je otišao u prirodu da negdje skonča život - snuždeno će domar. Ornitolog Jurišić tvrdi kako su rode vjerne jednom partneru cijeli život.

- Ako im partner ugine, one tuguju punih godinu dana, a nakon toga, ako su još spolno aktivne, nalaze drugog partnera - kaže Jurišić. Dodao je da rode mogu tijekom letenja stradati na dalekovodima koji ih sprže ili vjetroelektranama, u koje se mogu lako zabiti u magli.

Ornitolog ne vidi ništa zabrinjavajuće zbog malog broja jaja koja su ove godine imali Malena i Klepetan. Imali su ih samo troje. Dva su se smrzla, a treće je bilo mućak.

- Ako neravnomjerno sjedi na jajima, mogu se pretvoriti u mućak. Ništa neobično - zaključio je Jurišić, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:50