Article_Top_970x250

Majkić: U vanjskoj politici BiH postoji bošnjački paralelizam

Predsjedništvo BiH se zaobilazi

Majkić: U vanjskoj politici BiH postoji bošnjački paralelizam

stu 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix

Zamjenik predsjedavatelja Komisije Doma naroda BiH za vanjskui trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Dušanka Majkić rekla je Srni da sve što se radi na polju vanjske politike nije definiralo Predsjedništva BiH, već isključivo od SDA u čiju se korist sve u toj oblasti jedino sprovodi.

- Nikakvog osnova nije bilo za javni istup /stalnog predstavnika BiH pri UN Svena/ Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN prilikom obraćanja predsjedavatelja i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića - istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da je Alkalaj samo potvrdio ono što je odavno poznato - da je išao po mišljenje u State department.

- Mislim da ćemo imati priliku o tome raspravljati čim Vijeće ministara bude dostavio materijal u vezi sa mojom inicijativom o ponašanjima u diplomatsko-konzularnoj mreži i provođenju vanjske politike BiH - rekla je Majkić.

Majkić je navela da će se u skladu sa tim materijalom i inicijativom čuti sve što nadležno ministarstvo ima kazati, kao i rasprava o mnogobrojnim novim gafovima ministra inozemsnih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković.

- Turković vjerojatno sve to koordinira na polju vanjske politike, iako nije zadužena za to. Očito je da u vanjskoj politici BiH postoji bošnjački paralelizam - kaže Majkić.

Stalni predstavnik BiH pri UN Sven Alkalaj izjavio je jučer da je Dejtonski mirovni sporazum potvrdio ono što je bilo važno, da jeste nesavršen, ali da on nije ni predviđen da bude nešto na čemu će se ustrajavati, iako "sada vidimo po stavovima političara iz Republike Srpske da oni to vide kao trajnu kategoriju".

On je kao uvodničar govorio na online sesiji "Kruga 99" o temi "Dejtonski sporazum i kako dalje u novim okolnostima".

Dnevnik.ba