Article_Top_970x250

"Majke Srebrenice" uložile žalbu Europskom sudu za ljudska prava na presudu Vrhovnog suda Nizozemske

NEZADOVOLJNE PRESUDOM

"Majke Srebrenice" uložile žalbu Europskom sudu za ljudska prava na presudu Vrhovnog suda Nizozemske

sij 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: BHRT

Predstavnici Udruge Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” su Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu uložili žalbu na presudu iz srpnja 2019. po kojoj je država Nizozemska odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni.

Žrtve nisu zadovoljne tom presudom, pa su preko odvjetnika Marca Gerritsena i Simona van der Sluijsa u ponedjeljak uložile žalbu.

Vrhovni sud Kraljevine Nizozemske potvrdio je 19. srpnja raniju presudu o djelomičnoj odgovornosti države Nizozemske za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi nizozemske bojne u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine.

Sud je tada potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši to učiniti, nizozemska bojna im je uskratila mogućnost da ostanu izvan dosega vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

Vrhovni sud je procijenio da je država stoga odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni i donio odluku da preživjeli rođaci mogu nadoknaditi štetu od države.

“Prema Vrhovnom sudu, ti ljudi bi vjerojatno bili ubijeni čak i da im je bilo dozvoljeno da ostanu u enklavi. Međutim, nije bilo rasprave o šansama za preživljavanje”, istaknuli su odvjetnici, ocijenivši da je ta odluka suda bila “potpuno proizvoljna”.

“To je kršenje Člana 6. Europskog suda za ljudska prava, koji predviđa pravo na pošteno suđenje”, dodali su.

Više od 6.000 članova obitelji stradalih u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995. godine je tužilo državu Nizozemsku 2007. godine. Okružni sud u Haagu je sedam godina kasnije utvrdio odgovornost države za smrt više od 300 muškaraca koje su pripadnici Dutchbata izbacili iz UN-ove baze u Potočarima. Obje strane u postupku su uložile žalbu na tadašnju odluku. Apelacijski sud je 2014. godine potvrdio odgovornost Nizozemske.

Dnevnik.ba