StoryEditor

Majke Srebrenice traže oduzimanje Nobelove nagrade Handkeu

Piše D  /  11.10.2019., 11:10h

„Mi ćemo u ime udruženja ‘Majke Srebrenice‘ danas uputiti službeno pismo Odboru za dodjelu Nobelove nagrade za književnost i tražit ćemo da se oduzme nagrada Peteru Handkeu. Čovjek koji je branio balkanske krvnike ne može dobiti tu nagradu. Mislim da ovo nije slučajno”, izjavila je predsjednica udruženja Munira Subašić, prenosi Klix.

Izborom Handkea iznenađeni su i u udruženju PEN Amerika, gdje smatraju da je on svoj glas koristio „za podrivanje povijesne istine” i da je javno podržavao Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

„Odbacujemo odluku da pisac koji je uporno dovodio u pitanje dokumentirane ratne zločine zaslužuje da bude proslavljen zbog svoje ‘jezične domišljatosti‘. Književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelovog odbora za književnost”, naveli su iz PEN Amerika, prenosi Tanjug.

Inače, pokrenuta je i peticija za povlačenje odluke da se Nobelova nagrada za književnost 2019. dodjeli Handkeu na platformi change.org, a kao razlog se navodi činjenica da je on „svesrdno podržavao Slobodana Miloševića”.

„Osoba koja brani takvo čudovište ne zaslužuje ni najjednostavnije književno priznanje, a kamoli Nobelovu nagradu. Pošaljite jasnu i glasnu poruku Odboru za Nobelove nagrade da ne odobravamo nagrađivanje apologeta masovnih ubojica”, stoji u peticiji.

Do sada je peticiju potpisalo više od 8.000 osoba.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:18