StoryEditor
dopis

Majke Srebrenice pišu izmišljotine i laži generalnom tajniku UN-a Guterresu: "Spriječite namjeru Vlade Hrvatske"

Piše desk  /  08.11.2022., 11:30h

Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile su dopis generalnom tajnika UN-a Antoniju Guterresu i savjetnici generalnog tajnika za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN Alicei Wairimu Nderitu u kojem pozivaju da spriječe "namjeru Vlade Hrvatske da putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA".

"Vijeće Sigurnosti UN- a je nizom svojih rezolucija u vrijeme agresije na RBiH od 1992-1995, pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, te je Vijeće Sigurnosti UN- a smatralo da je neprihvatljivo političko miješanje i vojno prisustvo susjednih država u BiH. ICTY, koji je 1993. godine osnovan, rezolucijom Vijeće Sigurnosti UN- a je u svojim presudama pored obilja dokaza koristio i navedene rezolucije Vijeće Sigurnosti UN-a, kao dokazni materijal. ICTY je presudio u pet (5 ) presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj. Pozivamo vas, da, shodno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcijskom planu generalnog tajnika iz 2007. godine, spriječite namjeru Hrvatske vlade da putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Althea – Eufora u BiH”, navodi se u dopisu.

Navode da “glavni tužitelj MICT/ICTY preko pola desetljeća obavještava Vijeće sigurnosti UN-a da je Hrvatska, zajedno sa Srbijom, glavni kočničar progona zločinaca u regiji”.

“Naime, glavni tužitelj ICTY/MICT u kontinuitetu od 2015 obavještava VS UN-a da Republika Hrvatska apsolutno ne surađuje u progonu zločinaca, da blokira istrage u BiH i da je postala utočište za ratne zločince. Pozivamo Vas da hitno zakažete rasprave u UN-u o izvještajima glavnog tužitelja ICTY/MICT i ponašanja Republike Hrvatske jer ovakva opstrukcija Republike Hrvatske u progonu ratnih zločinaca u BiH i regiji treba pokrenuti mehanizme iz Akcijskog plana generalnog tajnika u situacijama kad se u državama gdje je počinjen zločin opstruira rad pravosuđa. U ovakvim okolnostima, kada je Republika Hrvatska i po ocjeni ICTY/MICT međunarodni nositelj opstrukcija u procesuiranju teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Hrvatska vlada želi angažirati svoje oružane snage u BIH posredstvom NATO-a i UN-a što predstavlja prst u oko žrtvama. Smatramo da se radi o pokušajima Republike Hrvatske da u danom momentu ponovno destabilizira BiH i da UN putem svojih mehanizama mora zaustaviti zlonamjerne akcije Hrvatske vlade. Tražimo hitne reakcije UN-a; rasprave u UN-u o izvještajima ICTY/MICT od 2015. godine i primjenu adekvatnih mjera I pokretanje Akcijskog plana da se zaustavi djelovanje Republike Hrvatske”, zaključuje se u dopisu.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 02:43