StoryEditor

Majke Srebrenice: Ako će dati nagradu Handkeu, neka je dodjele Karadžiću i Miloševiću...

Piše D  /  19.11.2019., 11:11h

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH kazao je kako su dobili vrlo malu podršku institucija vlasti u BiH i da čak nailaze na otpor.

"Znate da tu ima i onih koji negiraju zločin i daju podršku Handkeu u onom što radi. Ovo je borba žrtava i prijatelja žrtava koji žele ukazati svijetu ne samo na ono što se desilo u BiH već da promocija takvih dijela budi mnoge širom svijeta. Karadžić i Mladić su idoli mnogim mladim ljudima širom Europe, a neki čine i zločine poput onog u Norveškoj kada je ubijeno više od 70 mladih ljudi. Ti ljudi dobivaju podršku mladih i na neki način nastavlja se tragedija ljudi, a mi ukazujemo da to treba pokušati odstraniti kao karcinom da bi spriječili torturu i posljedice koje smo mi u BiH nažalost doživjeli", rekao je Tahirović, piše Klix.ba.

Munira Subašić rekla je kako će zamoliti komitet da sljedeće godine dodijeli Nobelovu nagradu Karadžiću, Mladiću i Miloševiću te tako ispune želju zločinaca, negatora genocida i onih koji su počinili genocid.

"Na kraju će se pokazati da su to svijet i Europa prešutjeli ili pomogli da se desi genocid nad nama jer smo muslimani. Mi nismo mogle šutjeti jer bi to značilo da odobravamo, digle smo glas koliko god smo mogle, ali svijet je nepravedan prema nama i to osjećamo 24 godine. Ovo je poruka da na prostorima Balkana nije proradila svijest, a bez toga nema pomirenja. Ovo što radimo ne radimo zbog mene već mojih unuka zbog kojih se brinem kakvu poruku ćemo im mi ostaviti, a kakvu svijet", kazala je Subašić.

Istaknula je da nemaju podršku nikoga osim kada dođe vrijeme glasanja te da je izostala i podrška nevladinih organizacija koje se bore za ljudska prava.

"A ljudska prava su propala ne samo u BiH već i u cijeloj Europi", zaključila je.

Majke su ponovo držale transparente na kojima poručuju "Oni koji vas mogu uvjeriti u apsurde mogu vas natjerati da počinite zločine", "Dodjela nagrade Handkeu=dodjela nagrade za zločin", "Nagrada Handkeu je nagrada Slobodanu Miloševiću", "Negiranje genocida je posljednja faza genocida"...

Tahirović je pročitao odgovor Komiteta za Nobelovu nagradu na njihovo pismo u kojem se navodi kako se suosjećaju i razumiju njihovu patnju, ali da će ostati pri stavu i dodijeliti Nobelovu nagradu Handkeu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:10