Article_Top_970x250

Majke koje su u crkvi u Nikaragvi štrajkale glađu završile u bolnici

simbol prosvjeda

Majke koje su u crkvi u Nikaragvi štrajkale glađu završile u bolnici

stu 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Devet nikaragvanskih majki, čiji je štrajk glađu postao simbolom prosvjeda koji su potresli tu srednjoameričku zemlju, prevezene su u petak u bolnicu u stabilnom stanju, izjavio je Reutersu svjedok i liječnik koji ih je liječio.

Devet majki, zajedno s trojicom aktivista koji su se protivili nikaragvanskom predsjedniku Danielu Ortega, proveli su devet dana zatvoreni u crkvi u gradu Masayi, tražeći slobodu za svoju djecu, koju smatraju političkim zatvorenicima.

U petak su skupina prosvjednika i katolički svećenik koji služi u toj crkvu prevezeni u bolnicu na liječenje.

"Svi su stabilnoga zdravlja. Neki su dehidrirani od dugotrajnoga posta, a dvoje je pod nadzorom zbog kroničnih bolesti", rekla je novinarima liječnica koja obavlja dužnost ravnateljice bolnice Vivian Pellas María Eugenia Espinoza.

Otac Edwin Roman, svećenik koji se pridružio majkama, požalio se medijima da je policija nakon što je započeo prosvjed isključila struju i vodu u crkvi te spriječila mještane da im pomognu.

Nikaragvanske crkve posljednjih su tjedana pretvorene u politička ratišta usred prosvjeda koji traju više od godinu i pol.

I Organizacija američkih država i Ujedinjeni narodi ovog su tjedna podigli uzbune u vezi s ljudskim pravima u najvećoj državi Srednje Amerike, jer su se pojačali prosvjedi.

U ponedjeljak je nikaragvanska policija uhitila 16 protuvladinih prosvjednika, optuživši ih da planiraju izvesti terorističke napade. Neke od njihovih obitelji kažu da su uhićeni nakon što su majkama u Masayi donijeli vodu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250