StoryEditor
beograd

Majka dječaka ubojice bila u timu vještaka koji je "pobrkao" DNK dokaze protiv ozloglašenog Velje Nevolje

Piše desk  /  27.08.2023., 14:26h

M. K, majka dječaka ubojice K. K., koji je 3. svibnja ubio devet učenika i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, bila je u povjerenstvu biologa koji su upropastili vještačenje DNK tragova nađenih na mjestu ubojstva karataša Vlastimira Miloševića na tramvajskim tračnicama u Ulici 27. marta u Beogradu, piše Blic.rs.

Upravo te greške u vještačenjima bile su od ključnog značaja da sud oslobodi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojima se sudilo za ovaj zločin.

Blic.rs je došao do dokumenta koji potvrđuje da je majka dječaka ubojice bila jedan od troje vještaka koji su analizirali tragove prikupljene na mjestu ubojstva Vlastimira Miloševića u siječnju 2017. godine. Ti dokazi su prvobitno bili ključni u uhićenju Velje Nevolje, Marka Mesara i Mirka Kojića, ali su tijekom suđenja postali jedan od glavnih razloga za njihovu oslobađajuću presudu.

Nepoznati ubojica je tog 30. siječnja 2017. godine ušao u ulaz zgrade u Ulici 27. marta, gdje je Milošević stanovao. Kada se Milošević pojavio na vratima, kako je napisano u optužnici za njegovo ubojstvo, egzekutor je u njegovom pravcu ispalio 10 hitaca iz “škorpiona” sa prigušivačem, od kojih ga je sedam pogodilo u tijelo i jedan ispod brade.

Teško ranjeni Milošević je stigao do tramvajskih tračnica prije nego što je zbog obilnog krvarenja pao na asfalt. Ubojica ga je sustigao i ispalio mu još šest metaka u glavu, a potom pobjegao u susjednu ulicu gdje ga je čekao automobil.

Nekoliko dana kasnije na Karaburmi je pronađen zapaljeni auto za koji se pretpostavljalo da je odvezao ubojicu.

Sedam dana poslije ubojistva policija je uhitila Velju Nevolju pod sumnjom da je počinio teško ubojstvo, kako je pisalo u saopćenju MUP-a. Tri mjeseca kasnije kao pomagač u zločinu uhićen je Marko Miljković, inače kum karataša Miloševića. O trećem sudioniku Mirku Kojiću nije bilo riječi sve do podizanja optužnice.

Od uhićenja, do podizanja optužnice promijenilo se mnogo toga. Velja Nevolja je uhićen kao počinitelj, ali optužen je samo za pomaganje u ubojstvu. Prema optužnici, Miljković i Kojić su kupili vozilo korišteno prilikom ubojstva, a Belivuk je ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni.

Tužiteljstvo je kao dokaz protiv trojice okrivljenih predložilo brojne svjedoke, među kojima i Milicu Keckarević-Marković, sudsku vještakinju koja je predvodila tim u kojem su još bili majka dječaka ubojce i još jedan njihov kolega. Vještačili su DNK tragove nađene na licu mjesta i na zapaljenom automobilu.

Za uhićenje Velje Nevolje ova vještačenja su bila ključna jer je na bravici prtljažnika zapaljenog automobila nađen njegov DNK, kao i na kapiji ulaza u zgradu gdje se ubojstvo dogodilo.

Iako su DNK tragovi često krunski dokazi, šefica tima vještaka u kojem je bila i majka dječaka ubojce uspjela je tijekom svjedočenja demantirati sebe i svoje kolege, pa je tijekom saslušanja ukazala na nekoliko činjenica koje su velikim dijelom utjecale na puštanje Belivuka i Miljkovića na slobodu.

U izvješću koji su potpisali šefica tima, majka dječaka ubojice i treći kolega nije se spominjao DNK Belivuka sa kapije zgrade. Štoviše, šefica tima je tada rekla da je “riječ o grešci u komunikaciji između nje i policije i da zapravo na kapiji nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka”?!

– Pogrešno sam razumjela i zapisala informacije iz policije – pravdala se šefica tima.

Ona je ispričala da je na čahurama sa lica mjesta nađen trag nepoznate muške osobe, a da je trag Belivuka bio na bravi prtljažnika automobila korištenog prilikom ubojstva.

Na ovom tragu, međutim, postojao je i DNK druge osobe, zbog čega su odvjetnici obrane tvrdili da je dokaz nedovoljno čvrst. Svjedočenje vještakinje šokiralo je sud jer je izjavila da neki od DNK dokaza nisu se mogli koristiti jer ih je, navodno, “kontaminirao policajac” tijekom očevida!

Nakon saslušanja vještakinje ubrzo je donijeta oslobađajuća presuda, a ozloglašeni Veljko Belivuk i Marko Miljković su pušteni na slobodu. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:44