StoryEditor
otišao u tursku

Mahmuljinovi nalazi pod velom tajne, vještak zatražio još dokumenata

Piše desk  /  29.08.2022., 07:47h

Vještačenje medicinske dokumentacije osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, koji je po izricanju kazne od osam godina napustio BiH i otišao u Tursku navodno na liječenje, umjesto u zatvor, još nije završeno, jer je vještak kojeg je odredio Sud BiH da provjeri ove spise zatražio dostavljanje dodatne dokumentacije.

Rekli su ovo za Glas Srpske iz Suda BiH, pritom ne želeći otkriti podatke koji se tiču zdravstvenog stanja osuđenog Mahmuljina, ali ni sadržaj dostavljenih nalaza, jer, kako su pojasnili iz ove pravosudne institucije, radi se o povjerljivim informacijama koje “potpadaju pod pravo na privatnost”.

Podsjećanja radi, Sud BiH je 18. kolovoza donio naredbu o vještačenju dostavljene medicinske dokumentacije osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje može li se liječiti u BiH, kao i može li putovati. Tome je prethodio stav ovog suda da ne može raspisati tjeralicu i pokrenuti proces ekstradicije Mahmuljina iz Turske, jer ovom nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa takozvane Armije BiH tijekom kaznenog postupka i sve do njegovog okončanja nisu bile izrečene mjere zabrane kretanja.

Prema riječima direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS Milorada Kojića, radi se o još jednom pravosudnom cirkusu.

- Ovaj sud se ponaša kao suučesnik u bijegu Mahmuljina. Oni sada kao vještače tu dokumentaciju, a nisu ni uputili zahtjev za izdržavanje zatvorske kazne. To nije ništa drugo do mazanje očiju i pokušaj da se da alibi za ostanak u Turskoj kroz neka vjerojatno naručena vještačenja. Zbog toga očekujem da konačna odluka bude da Mahmuljinu zdravstveno stanje ne dopušta da bude izručen i upućen na izdržavanje zatvorske kazne - kaže Kojić za Glas Srpske.  

Dodaje da je od početka ovog suđenja, ali i po njegovom okončanju, Sud BiH pokazao u kojem će pravcu ići ova priča, pogotovo jer ni u jednom trenutku nije bila uvedena mjera zabrane kretanja, što je pravni nonsens.

Kojić podsjeća i da ovo nije prvi ovakav slučaj kada se osuđeni ili optuženi Bošnjaci za ratne zločine “vade” na bolest.

Atif Dudaković, bivši zapovjednik Petog korpusa, već godinama je navodno bolestan, što ga nije spriječilo da nedavno izazove prometnu nesreću. Ovaj sudski proces kiseli se više od tri godine. “Bolovali” su naizmjenično optuženi, zatim ostali sudionici u postupku - suci i odvjetnici, a onda je promijenjen i član sudskog vijeća, pa je novopridošlom bilo potrebno vrijeme da se s predmetom upozna.

Naprasno su oboljeli i optuženi za monstruozan zločin na Čemernu kod Ilijaša, među njima i ratni zapovjednik teritorijalne obrane u Brezi general Nehru Ganić.

- Na taj način mnogi sudski procesi se odugovlače u nedogled, kako bi optuženi na kraju imao što povoljniju poziciju. Čeka se da svjedoci umru. Njihov krajnji cilj je da ne dođe do zadovoljenja pravde. Stoga me ne bi čudilo da se uskoro razboli i Ejup Ganić, koji je optužen u slučaju ratnog zločina u Dobrovoljačkoj - ističe Kojić.

Sud BiH je krajem travnja izrekao Mahmuljinu pravomoćnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je otišao u Tursku, o čemu su Sud BiH obavijestili njegovi odvjetnici tek kad je otišao u ovu zemlju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:00