StoryEditor
Nije čudno što mladi odlaze iz BiH

Magistrica s prosjekom 9,7 sedam godina traži posao: Ispostavilo se da je najvažnije kojoj političkoj stranci pripadate

Piše desk  /  25.09.2022., 19:08h

Najviše me boli nepravda i to što kao visokoobrazovana ne mogu dobiti pristojan posao u rodnom gradu

Magistrica poljoprivrede Maja Mitrović (30) iz Bratunca sedam godina pokušava dobiti posao i raditi ono što najbolje zna i za što se školovala, ali za nju su vrata svugdje zatvorena, prenosi Avaz.

Dobre ocjene

Kaže da je studij na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu završila 2015. godine s prosjekom 9,7, a s istom ocjenom na istom fakultetu obranila je magistarski rad.

Kako kaže, tijekom studija bila je stipendistica Fonda „Dr Milan Jelić“, jedne od najznačajnijih stipendija u RS, a na master studijima primala je stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Stipendije, dobar prosjek ocjena i razvoj poljoprivrede u bratunačkoj općini, kako kaže, davali su joj nadu da će brzo obaviti i pripravnički staž, a nakon toga se i stalno zaposliti u svojoj struci.

- Dvije godine nakon školovanja u Srednjoškolskom centru Srebrenica dobila sam prvi posao, gdje sam radila na odjeljenju poljoprivrednih tehničara. Međutim, nakon završetka te školske godine zbog nedostatka učenika ostala sam bez posla - kazala nam je Mitrović.

Iako je Maja dobila preporuku dekana Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo i završila školovanje s izuzetnim rezultatima, očekivala je da će to, kaže, nekom biti važno i da će dobiti posao u struci.

Zanemareno znanje

- Ispostavilo se da je najvažnije kojoj političkoj stranci pripadate, a da su znanje i obrazovanje totalno zanemareni i neprihvatljivi. Nakon školovanja radila sam razne poslove. Najviše me boli nepravda i to što kao visokoobrazovana ne mogu dobiti pristojan posao u rodnom gradu i što mladi moraju napuštati Bosnu i Hercegovinu - s razočarenjem je rekla Mitrović.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 21:39