StoryEditor
književnost

Magdalena Blažević osvojila glavnu nagradu za kratku priču "Ranko Marinković"

Piše fena  /  20.11.2023., 15:27h

Dobitnica glavne nagrade 57. izdanja Večernjakovog natječaja za kratku priču “Ranko Marinković” je Magdalena Blažević, autorica priče “Đul pita”, objavio je žiri u ponedjeljak u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.

Blažević je podsjetila na dodjeli da je prije tri godine osvojila istu nagradu, dodavši da i samu "Đul pitu", koju je dugo pisala, smatra jednom od svojih najboljih kratkih priča.

“Nastajala je dugo, s 18 godina prvi sam put upoznala djevojku iste dobi koja se tada već razvodila. Nisam to mogla zaboraviti, znala sam da ću jednom morati napisati priču o njoj", rekla je.

Magdalena Blažević rođena je 1982. u Žepču, a diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Kratke priče su joj objavljene u književnim časopisima i na književnim portalima. Objavila je knjigu priča "Svetkovina" 2020. te roman "U kasno ljeto" 2022., za koji je dobila i književnu nagradu tportal 2023. 

Drugonagrađena je Mira Petrović za priču “Baba”, a treće mjesto osvojio je Ratko Cvetnić za priču "Zagonetna priroda".

“Ova nagrada, i kratka priča, je pojava u našoj kulturi koja nadrasta Večernji list. U kulturi koja je slaba s kontinuitetima, ovo je dragocjena nagrada”, poručio je Cvetnić, prenosi Hina.

Ove je godine uručena i posebna pohvala autorima Ladi Vukić za priču “Noć u Aleksandriji” te Deanu Šorku za “Event”.

Književna teoretičarka i kritičarka, predsjednica žirija Helena Sablić Tomić rekla je da se na nagradu prijavljuje sve više mladih koji “vjeruju u hrvatsku riječ”.

“Još uvijek kroz kratku priču živi hrvatska riječ, a raduje nas i da ju prepoznaju i oni kojima je kratka priča prvi iskorak u prostor hrvatske književnosti”, kazala je.

Glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić izrazio je zadovoljstvo što Večernji list i dalje njeguje kratku priču, te još više što je ove godine na natječaj došlo više od 600 priča. To pokazuje da i dalje volimo čitati i pisati i da kratka priča i dalje ima budućnost, poručio je.

Od 620  prijavljenih priča subotnji magazin Večernjega lista "Obzor" objavio je njih pedeset, po izboru selektora Tomislava Sabljaka. Najbolje je birao žiri u kojemu su bili Helena Sablić Tomić, Seid Serdarević, Maja Car i Milena Zajović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:57