StoryEditor

Mafijašima iz Srbije nabavljali hrvatske dokumente, objavljeni detalji

Piše D  /  25.11.2020., 09:11h

USKOK osumnjičene tereti da su omogućili pribavljanje ukupno 75 osobnih iskaznica i 75 putovnica Republike Hrvatske izdanih na tuđe osobne podatke, čime su se okoristili za više od 4.1 milijun kuna, od čega je najveći dio pripao organizatoru skupine.

Uskok detaljno opisao kako su to radili

Glavni osumnjičenik, 47-godišnji N. V. je prema optužnici u Hrvatskoj i Srbiji u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike te je s naručiteljima dogovorio nabavu hrvatskih osobnih isprava i putovnica s tuđim identifikacijskim podacima, prenosi Hina.

Osumnjičeni je potom u Srbiji za neutvrđeni iznos novca pribavljao osobne podatke državljana Srbije s hrvatskim državljanstvom kojima nisu izdane hrvatske isprave s OIB-om, a sve kako bi se s njihovim podacima mogle za zainteresirane klijente ishoditi hrvatske osobne iskaznice i putovnice.

Vođa skupine je uz to od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne putne isprave Srbije s unesenim podacima hrvatskih državljana na čije identitete će biti podneseni zahtjevi za izdavanjem hrvatskih isprava i s umetnutim fotografijama stvarnih korisnika.

Stvarni korisnici su potom osobno odlazili do policijskih uprava ili postaja u Hrvatskoj te su podnosili zahtjeve za izdavanje isprava u žurnom postupku.

Zahtjevima su uz svoje fotografije prilagali dokumentaciju izdanu na podatke osoba na čiji identitet su ih podnijeli, a koju su im u matičnim uredima ishodili ostali okrivljenici, predočavajući kao dokaz identiteta nevjerodostojne putne isprave Srbije.

Ne sumnjajući u vjerodostojnost predočene im dokumentacije i stvarni identitet podnositelja zahtjeva, ovlašteni djelatnici su na temelju njihovih zahtjeva izdavali hrvatske osobne iskaznice i putovnice s osobnim podacima hrvatskih državljana na čije identitete su zahtjevi podneseni, a s fotografijama stvarnih korisnika.

Dokumente se podizali 47-godišnji N.V. ali i dio ostalih okrivljenika u zamjenu za novčanu nagradu iako su znali da su izdani na tuđe osobne podatke.

Jedan od okrivljenika je nakon što je u matičnom uredu izvadio potrebnu dokumentaciju za dokazivanje hrvatskog državljanstva, za novčanu nagradu došao u požeško-slavonsku policiju kako bi ishodio hrvatsku osobnu iskaznicu i putovnice na tuđe osobne podatke, ali do toga nije došlo jer je djelatnica utvrdila da izgledom ne odgovara osobi čiju fotografiju je priložio zahtjevu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:34