StoryEditor

Mađeru potvrđeno 25 godina zatvora za ubojstvo kamatara kojeg je upucao, raskomadao i zapalio

Piše D  /  19.01.2021., 08:01h

Jedna od najintrigantnijih priča iz hrvatskih sudnica, a riječ je o suđenju Josipu Mađeru (71) zbog ubojstva iz koristoljublja Vlade Martinca, za sada, je okončana, odlukom Vrhovnog suda  koji je Mađeru potvrdio presudu od 25 godina zatvora, na koliko je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici osuđen u obnovljenom postupku u lipnju lani, piše Večernji.hr.

Za teško ubojstvo Martinca, Mađer je već bio osuđen na 28 godina zatvora, no zbog te je presude išao i do Europskog suda za ljudska prva, tražeći obnovu postupka koju je i dobio. A cijela ta priča počela je 2004. ubojstvom Martinca.

Mađer se teretio da je iz koristoljublja ubio Martinca koji se bavio posuđivanjem novca na kamatu. Prema optužnici, Martinac je Mađeru posudio 14.000 eura. Kako mu ovaj novac nije vraćao jer je bio zadužen na sve strane, Martinac ga je pritiskao da mu novac vrati.

Njih su se dvojica sreli 3. svibnja 2004. Vozili su se zajedno u vozilu u kojem su se posvađali, a u jednom trenutku je Mađer izvadio raketni pištolj iz kojeg je Martincu u leđa ispalio hitac, na mjestu ga usmrtivši.

Tijelo je potom odvezao u svoju vikendicu. Kako bi prikrio tragove zločina tijelo je pokušao zapaliti, pa ga je raskomadao. Potom ga je bacio u bunar s kišnicom, zatim zakopao u svoj vinograd, a na koncu i u šupu.

Kada je zbog tog ubojstva uhićen, na policiji je uz nazočnost odvjetnika priznao počinjenje djela i to s velikim brojem detalja, koje je samo počinitelj mogao znati. I upravo taj iskaz na policiji, kasnije je postao kamen smutnje u cijelom postupku.

Jer Mađer je tvrdio da ga je policija ispitivala 100 sati, da mu nije dala da se odmori. Tvrdio je da mu za to vrijeme nisu dali ni jesti ni piti te da je odvjetnik na ispitivanje došao tek kada se njegov iskaz diktirao u zapisnik.

Tijekom suđenja, iskaz koji je dao na policiji je povukao, a njegova je obrana tvrdila da je riječ o nezakonitom dokazu te je tražila da ga se izdvoji iz spisa.

Zahtjev obrane je Županijski sud u Velikoj Gorici na kojem se suđenje odvijalo, prihvatio, no tužiteljstvo se žalio, a Vrhovni je sud zauzeo stav da je riječ o zakonitom dokazu, pa je Mađerov iskaz iz policije vraćen u spis.

Na temelju tog iskaza Mađer je 2006. i osuđen na 28 godina zatvora, uz obrazloženje da je policiji ispričao stvari koje je mogao znati samo počinitelj. Na takvu odluku suda Mađer i njegov tadašnji odvjetnik Milenko Umičević žalili su se Vrhovnom sudu, Ustavnom sudu, Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP)... Ovaj posljednji presudio je 2011. da su Mađeru prekršena prava prilikom uhićenja i pritvaranja, te da ima pravo na obnovu postupka u Hrvatskoj jer je bio izložen policijskoj torturi. 

No usprkos takvoj odluci ESLJP-a, Županijski sud u Velikoj Gorici te Vrhovni sud odbili odobriti obnovu postupka, a odluku su argumentirali tvrdnjama da je zakasnio sa zahtjevom. Mađer je nakon toga podnio ustavnu tužbu, a Ustavni sud je 2014. presudio da u domaći sudovi prekršili Mađerova prava jer nisu ispoštovali odluku ESLJP-a.

Na koncu cijele te priče, Mađeru je ipak 2015. omogućena obnova postupka, na novo je suđenje dolazio sa slobode, a priznanje koje je dao na policiji 2004. i obrana s rasprave su kao nezakonit dokaz izdvojeni iz spisa.

No na koncu, izdvajanje tog iskaza nije mu puno pomoglo. Nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, što je sada potvrdio i Vrhovni sud. Obrazloživši svoju odluku, Vrhovni sud navodi kako smatra da je Županijski sud u Velikoj Gorici pravilno utvrdio sve okolnosti koje su odlučne za krivnju i za kaznu.

- Olakotnim je optuženiku cijenjena prijašnja neosuđivanost, visoka životna dob od 70 godina, narušeno zdravstveno stanje i činjenica da je od počinjenja djela prošlo više od 16 godina. Otegotnim je cijenjena iskazana izrazita bešćutnost i podmuklost jer je žrtvu ubio iz neposredne blizine pucanjem u leđa. Žrtvu je poznavao dugi niz godina, a djelo je počinjeno u automobilu u koji je žrtva ušla ne sluteći optuženikove nečasne namjere.

Optuženik je pokazao izrazitu svirepost, brutalnost i bešćutnost koje se sastojalo u paljenju, rezanju udova i zakapanju ubijene žrtve - navodi Vrhovni sud u obrazloženju. No priča ipak još nije okončana, jer Mađer ima pravo na još jednu žalbu, o kojoj će također odlučivati Vrhovni sud.

Inače, Vrhovni sud je naveo o da o iznuđivanju Mađerovog iskaza u policiji nije provedena nikakva istraga.  Za  Mađera je u cijeloj priči dobro što mu u kaznu uračunato vrijeme koje je do sada proveo po zatvorima, što znači da je od izrečene  kazne već odslužio 10 godina, piše Večernji.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:32