StoryEditor
Peter Szijjarto

Mađarski šef diplomacije: Zapad treba priznati propast vojne strategije u Ukrajini

Piše desk  /  18.03.2024., 20:42h

Lideri zapadnoeuropskih zemalja treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da stvara rizik od novog svjetskog rata, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

On je pred polazak na sastanak ministara vanjskih poslova EU u Briselu izrazio uvjerenje da je situacija u Europi kritična i da prijetnja od svjetskog rata postaje još akutnija.

- Lideri zemalja Zapadne Europe trebaju priznati da njihova strategija rata u Ukrajini nije uspjela i da bi se odavno postiglo primirje da su uložili barem polovinu truda u korist mira, a ne za opskrbu oružjem - napisao je Sijarto na Facebooku, prenosi Srna.

Szijjarto je napomenuo da se umjesto pokušaja da se završi sukob, sada na prijedlog francuskih vlasti razgovara o ideji slanja zapadnih vojnih jedinica.

- Slogan "Napad je najbolja obrana" sada se koristi da se raspiruje prijetnja svjetskog rata. Potencijalno razmještanje kopnenih snaga u Ukrajini donosi eskalaciju rata i u potpunosti je suprotna odlukama koje je NATO donosio do sada. Ne želimo rat u Europi i nadamo se da će naše kolege prestati da se igraju vatrom - naglasio je Szijjarto.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da će državni tajnik Antony Blinken sudjelovati u sastanku u Briselu putem video-veze, prenio je TASS.

- To će, zapravo, biti virtualni transatlantski sastanak s državnim tajnikom SAD - dodao je Sijarto.

Tijekom sastanka u Briselu razgovarat će se o sukobu u Ukrajini, sankcijama Rusiji i situaciji na Bliskom istoku.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:17