StoryEditor
aranžman s rusijom

Mađarski šef diplomacije: Mnogi sa Zapada plaćaju plin u rubljima, ali se ne usude priznati

Piše desk  /  30.04.2022., 09:12h
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó rekao je da je dio europskih kompanija, koje uvoze prirodni plin iz Rusije, pristao na plaćanje u rubljima koju je predložila ruska strana, ali o tome ne govore iskreno.

"Zamolio bih vas da ne širite lažne informacije da navodno postoji zajednički stav Europske unije koji mi, Mađari, izbjegavamo. To je laž, to nije tako, samo drugi nisu dovoljno pošteni, a međunarodni liberalni mediji gledaju kroz prste njihovom lukavom pristupu. Mi ne želimo biti lukavi, mi otvoreno govorimo o tom pitanju. Za nas je normalno da prirodni plin platimo tako da se on isporučuje", rekao je Szijjártó.

Rekao je da dio zapadnoeuropskih kompanija koje uvoze prirodni plin postupa u skladu s procedurom plaćanja koju utvrđuje dobavljač, odnosno Rusija.

"Kako bismo i u budućnosti mogli kupovati prirodni plin, kompanije koje uvoze prirodni plin - ne zemlje, nego kompanije, trebaju otvoriti dva računa u Gazprombanci, koja nije pod sankcijama, jedan u eurima ili dolarima i drugi u rubljama. I mi ćemo to uraditi, kao i drugi, naglašavam, kao i drugi. Dakle, nije istina da su drugi to odbili", istaknuo je mađarski ministar.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je ranije da je zemlja spremna plaća ruski plin u rubljama, dok je Szijjártó naglasio da se prekid isporuka iz Rusije u Bugarsku neće odraziti na tranzit u Mađarsku.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:41