StoryEditor

Mađarski parlament odbio Istanbulsku konvenciju

Piše D  /  05.05.2020., 10:05h

Mađarski parlament je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU-u.

Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije je uz potporu desnih stranaka usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana.

Oporba je glasala protiv rezolucije kojom se poziva vladu da odustane od daljnjih koraka prema ratifikaciji Istanbulske konvencije, prenosi Fena.

Tijekom glasanja oporbene su zastupnice držale natpise sa seksističkim i mizoginim izjavama zastupnika vladajuće stranke Fidesz.

Vlada premijera Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014., ali je nije nikada ratificirala.

Orban i njegova stranka dugo se bore protiv, kako kažu, "rodnog ludila" te su, primjerice, zabranili sveučilištima da drže kolegije iz rodnih studija.

Vlada ima "pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, a stajališta manjine o rodu ne bi trebala to ugrožavati", stoji u rezoluciji.

Ključni dijelovi Istanbulske konvencije koji štite djecu i žene od nasilja ugrađeni su u mađarski pravni sustav, stoji u deklaraciji, piše mađarska novinska agencija MTI.

Istanbulsku je konvenciju sastavilo Vijeće Europe sa ciljem stvaranja pravnog okvira za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:59