StoryEditor
Kristof Szalay-Bobrovniczky

Mađarski ministar obrane: "Ukrajini je potreban mir, ali ovaj stav u Europi imamo samo mi i Vatikan

Piše desk  /  14.03.2023., 10:44h

Ministar obrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky komentirao je aktualnu situaciju u Ukrajini te je poručio kako Ukrajina ne može sama odlučivati o svojoj sudbini.

Kao i Viktor Orban, mađarski ministar obrane ponovio je kako je Ukrajini potreban hitan prekid vatre. Ipak, naglasio je kako Mađarska nema saveznike kada je riječ o promoviranju mira u Ukrajini.

"Naš stav o ruskoj invaziji na Ukrajinu bio je jasan od samog početka. Potreban nam je hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora. U Europi smo što se ovog stava tiče, nažalost, sami, zajedno s Vatikanom", rekao je mađarski ministar odbrane.

Naglasio je kako Mađarska i dalje ostaje pri stavu kako vojna oprema proizvedena u Mađarskoj neće ići u Ukrajinu.

"U sklopu humanitarne pomoći omogućili smo liječenje ranjenih ukrajinskih vojnika, a na osnovu toga također pružamo ukrajinskim vojnim liječnicima znanje koje će im omogućiti da spašavaju živote", rekao je ministar.

Kada je riječ o ulozi Sjedinjenih Američkih Država, ministar je poručio kako je Washington ključan za situaciju u Ukrajini.

"Ukrajina nije rješenje formule, već žrtva formule. Ukrajina ne može odlučivati sama o svojoj sudbini, o njoj odlučuju drugi. Bez odluke SAD-a neće biti mira, to danas svi znaju. To smo rekli prije nekoliko mjeseci, ali tada se o tome nije moglo govoriti. Istinu su žigosali kao fikciju oni koji danas s ponosom pretpostavljaju da bez podrške Zapada Ukrajina gubi rat", rekao je ministar.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:17