Article_Top_970x250

Mađarska vjeruje u dogovor s Europskom unijom, Poljska želi 'novi kompromis'

SPOR OKO PRORAČUNA

Mađarska vjeruje u dogovor s Europskom unijom, Poljska želi 'novi kompromis'

stu 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Spor oko europskog proračuna i plana oporavka bit će riješen, rekao je mađarski premijer u petak, nakon što su Poljska i Mađarska stavile veto na ta dva dokumenta.

Varšava i Budimpešta su odbile podržati financijski plan Europske unije, iako su njegovi veliki dobitnici, zbog prijedloga da se u novom proračunu sredstva uvjetuju poštivanjem vladavine prava. 

"Razgovori se trebaju nastaviti i na kraju ćemo doći do dogovora, tako to inače ide", rekao je mađarski premijer Viktor Orban za državni radio.

On tvrdi kako postoji nekoliko opcija za rješavanje ovog spora "koje su prihvatljive Mađarskoj i Poljskoj" i u kojoj "odlučuju pravni aspekti, a ne politička većina". Nije otkrio više. 

Poljski i mađarski veto vjerojatno će odgoditi isplatu milijardi eura pomoći u vrijeme kad se savez od 27 članica bori s drugim valom korona virusa i posljedičnim gospodarskim padom. 

Dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija, a prijeti im gubitak pristupa desecima milijardi eura. 

Krzysztof Szczerski, šef ureda poljskog predsjednika, kazao je kako njegova država ima pravo unutar europskog političkog okvira odbiti ono što smatra "da je pogrešno". 

"Imamo pravo tražiti i zahtijevati novi kompromis", rekao je za državnu televiziju TVP Info. 

Orban, čija je vlada ove godine izdala euroobveznice, kazao je da će neovisno o trenutnim političkim raspravama o europskim sredstvima "razvojni projekti koje je Mađarska isplanirala za idućih 10 godina biti provedeni".

Mađarsko gospodarstvo, u velikom dijelu ovisno o europskim sredstvima, u dubljoj je nego očekivanoj recesiji, a oporavak iduće godine bit će sporiji nego što se ranije očekivalo, smatraju analitičari i projekcije same vlade, prenosi Hina.

Dnevnik.ba