StoryEditor
epf

Mađarska spriječila isplatu europske vojne pomoći Ukrajini

Piše hina  /  17.05.2023., 08:33h

Mađarska nije odobrila isplatu sljedeće tranše vojne potpore Ukrajini u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), priopćio je u utorak ured vladinog glasnogovornika. EPF, uspostavljen 2021. godine, izvanproračunski je instrument usmjeren na jačanje sposobnosti EU da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost.

"Mađarska se ne slaže s činjenicom da Europska unija zajedno s drugim postojećim alatima koristi EPF samo za Ukrajinu jer to ne dopušta usmjeravanje dovoljno sredstava za promicanje interesa EU u drugim područjima", rekao je ured glasnogovornika mađarske vlade u odgovoru Reutersu putem e-maila o izvješću talijanskih medija o tom pitanju.

Mađarska više puta kritizirala sankcije protiv Rusije

Rečeno je da druga područja u kojima bi se sredstva mogla koristiti uključuju Balkan ili sjevernu Afriku. "Za mađarsku je vladu ključno da se ta pitanja razjasne i zato nije odobrila isplatu sljedeće tranše iz EPF-a", dodao je ured glasnogovornika.

EU je do sada osigurala ukupno oko 3.6 milijardi eura za vojnu potporu Ukrajini u okviru EPF-a. Mađarska, koja je članica EU i NATO-a, odbila je isporučiti bilo kakvu vojnu opremu susjednoj Ukrajini, koju su ruske snage napale u veljači 2022.

Mađarska je također u više navrata kritizirala sankcije EU protiv Rusije, koje također mora jednoglasno odobriti svih 27 zemalja EU, ali je na kraju podržala sve dosad dogovorene mjere.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 11:50