Article_Top_970x250

Mađarska poštuje BiH, ali želi jačati suradnju s RS

mađarski premijer

Mađarska poštuje BiH, ali želi jačati suradnju s RS

lip 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi službene odnose i jačanje suradnje s Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijet ćemo akcijski plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na suradnju u oblasti obrazovanja i kulture s Republikom Srpskom", rekao je Orban srpskom članu i predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenom u njegovu čast, jaavlja Srna. 

Orban je naglasio da želi da što prije počne suradnja Mađarske i Republike Srpske.

"Želim da počnemo tu suradnju i iz osobnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem osobno. U Mađarskoj uživate ozbiljno poštovanje. Vi ste čovjek koji je spreman založiti se za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih točki među nama", istaknuo je Orban.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku s kojom želi uspostavljanje suradnje. "Hvala Vam na razumijevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije.

Želimo Mađarskoj, na čelu s Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj suradnji", istaknuo je Dodik. Prije radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena. Nakon radnog ručka predviđena je konferencija za novinare Dodika i Orbana.

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije, prenosi Večernji.ba.

Dnevnik.ba