StoryEditor
Peter Szijjarto

Mađarska poručila Ukrajini: Prestanite s uvredama, prihvatite volju našeg naroda

Piše desk  /  06.04.2022., 11:19h
Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je veleposlanika Ukrajine zbog, kako kažu, uvredljivih komentara iz Kijeva o stajalištu Budimpešte o ruskoj invaziji.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, u komentaru objavljenom tri dana nakon Orbanovog reizbora, kazao je da je Mađarska osudila rusku invaziju te priznala suverenitet Ukrajine. Dodao je da je Mađarska primila stotine tisuća ukrajinskih izbjeglica, prenosi Index.

"Bilo bi vrijeme da ukrajinski čelnici prestanu s uvredama upućenim Mađarskoj te da priznaju volju mađarskog naroda. Ovo nije naš rat pa želimo i ostati izvan njega", rekao je Szijjarto osvrćući se na nedjeljnu pobjedu Orbana na izborima u Mađarskoj.

Orban nije javno kritizirao Putina

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da se Orban boji utjecaja Rusije i da će morati birati između Moskve i "drugog svijeta". Orban je osudio invaziju Rusije na Ukrajinu, a nije stavio veto na sankcije Europske unije prema Moskvi.

Ipak, Orban nije javno kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina te je rekao da se ne slaže sa sankcijama Rusiji. Tako je odbacio ideju o ograničavanju uvoza nafte i plina iz Rusije te kazao da bi to uništilo mađarsko gospodarstvo.

Orban je u nedjelju ostvario uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Nakon izbora suočio se s kritikama vlasti u Poljskoj zbog "opreznog" stava o ratu u Ukrajini. 

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 05:45